REDERIFORBUNDET OM HENRETTELSESFORSLAGET: - Et uttrykk for frustrasjon

Stolt-Nielsens forslag om å henrette pirater viser hvor uholdbar situasjonen Aden-bukta har blitt, mener Rederiforbundet.

- EN SKAM: Jørgen Vatne, viseadministrerende direktør i Norges Rederiforbund, mener det er en skam at norske myndigheter ikke er med på å forsvare rederinæringen mot pirater.

Sigurdsøn Bjørn
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

- Dette illustrerer hvor stor utålmodigheten og frustrasjonen nå er blitt i rederinæringen, sier Jørgen Vatne, viseadministrerende direktør i Norsk Rederiforbund til E24.

Han viser til et innlegg i Dagens Næringsliv tirsdag, der skipsreder Jacob Stolt-Nielsen tar til orde for å henrette pirater på stedet. Om ikke drastiske tiltak innføres snarest, vil piratvirksomheten vokse videre, advarer han.

VIL HENRETTE PIRATENE: Jacob Stolt-Nielsen mener piratene bør henrettes på stedet, for å hindre ytterligere utbredelse av virksomheten.

Audestad Paal

«Når virksomheten innebærer stor risiko for å bli tatt og bli hengt, og omkostningene med tap av skip og våpen blir for store, vil den avta og til slutt bli borte», argumenterer rederen i innlegget.

Les også: Norsk skipsreder vil henrette pirater på stedet

Vatne deler Stolt-Nielsens bekymring over utviklingen.

- Situasjonen er uholdbar. Problemet er at det synes heller ikke ut til at det blir noen snarlig løsning. Tvert imot, piratenes virksomhet har bare økt i omfang både når det gjelder det geografiske nedslagsfeltet og i antall angrep, sier Vatne.

Han deler også synet på at det må innføres tiltak som gjør det tilnærmet umulig å drive piratvirksomhet.

Vatne avviser imidlertid blankt at det er aktuelt å følge Stolt-Nielsens oppfordring om å henrette piratene.

- Det sier seg selv at vi ikke støtter slike rettsmetoder. Men på den annen side er det helt vesentlig å få på plass et system som gjør at piratene kan stilles til ansvar. Det vil kunne være et viktig bidrag til å få redusert omfanget av piratvirksomheten.

Les også: HERBJØRN HANSSON: - Dette er ren løgn

BEVÆPNEDE PIRATER: En bevæpnet somalisk pirat står langs kystlinjen ved Hobyo, nordøst i Somalia 7. januar 2010.

MOHAMED DAHIR

Han reagerer også sterkt på Stolt-Nielsens villighet til å ofre mannskap over en periode, med argumentet «Man kan ikke lage eggerøre uten å knuse egg. Dette er krig, og det koster liv å føre krig».

- Det er uaktuelt å ofre de mannskapene som i dag er piratenes gisler, understreker Vatne.

Vil ha internasjonal løsning

En politisk løsning på problemet kan bare oppnås gjennom internasjonalt samarbeide der både de enkelte lands myndigheter og rederiorganisasjoner, FN og humanitære organisasjoner trekker i samme retning.

Han har tro på forebyggende og stabiliserende virksomhet i Somalia, men påpeker samtidig at dette vil ta tid.

I mellomtiden bør det derfor være mulig for rederiene å beskytte skipene sine med våpen, som et forebyggende tiltak, argumenterer Vatne. Per i dag tillater ikke norske myndigheter dette, i motsetning til en rekke andre land.

- Vi har lenge vært talsmenn for at skipene bør ha rett til å få bære våpen, som en ren forhåndsregel. Det bær være mulig å leie inn væpnede vakter, selvfølgelig uten at dette skal brukes til henrettelser.

Dette bør suppleres av myndigheters tilstedeværelse i de utsatte farvannene langs Afrikas østkyst, mener rederiforbunddirektøren.

I likhet med Stolt-Nielsen mener han Norges fravær er en skam.

- Det er et paradoks at Norge - som er blant verdens største skipsfartsnasjoner – for tiden ikke er til stede i dugnaden som foregår for å redusere piratangrep.

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Ofrer liv på kapitalens alter

  2. Vil henrette pirater på stedet

  3. - Dette er ren løgn

  4. Annonsørinnhold

  5. De nye krigsseilerne

  6. - Man må gå inn i Somalia