Selger ut vinkjeller for å klare gjeldskrise

Britiske byråkrater tyr til 100 år gammel vin for å bedre budsjettet.

SELGES UT: Regjeringen selger ut fra den fornemme vinkjelleren til det britiske utenriksdepartementet.
Publisert:

Storbritannia, som er hardt rammet av finanskrisen tyr til nye grep for å håndtere de kraftige innstrammingene i det offentlige forbruket:

Nå skal Utenriksdepartementet legge ut deler av den rundt 100 år gamle vinkjelleren for salg, ifølge Wall Street Journal.

Dette skal anslås å gi myndighetene en innsparing på titusener av pund i året, og dermed redusere belastningen på skattebetalerne.

Fra nå av må politikerne betale vinen selv, også når de deltar på banketter i regi av staten.

Fornem vin

Regjeringens vinkjeller inneholder per idag over 39.000 flasker vin.

Nå skal en egen gruppe utarbeide en oversikt over hvilke viner som skal selges først.

- Selv om det er mange kvalitetsvin i kjelleren, er det også vin av mer vanlig kvalitet i utvalget, som har lagt sine beste år bak seg, sier vinekspert Sarah Jane Evans til Financial Times.

Originale sparetiltak

Tiltaket er bare ett av mange originale grep som foretas i de statlige organene i Storbritannia, som til tross for kraftige innstramminger fortsatt sliter med et budsjettunderskudd på rundt 8 prosent:

  • Én hardt presset kommune sentralt i England ønsker nå å bruke varmluften som genereres av et krematorium til å varme en lokal svømmehall.
  • En bydel i London planlegger å kreve en betaling på 2,5 pund eller omtrent 23 kroner for å gi et barn tilgang til den lokale lekeplassen.
  • I Øst-England slutter Norfolk County Council å subsidiere bleier.

Men oppfinnsomheten stopper ikke der, ifølge WSJ:

Da det britiske finansdepartementet ifjor spurte den britiske befolkningen om de hadde gode forslag til innsparinger, inkluderte de foreslåtte tiltakene å legge begrensninger på de offentlige ansattes teforbruk.

Et annet forslag gikk ut på å selge Cornwall, et område sørvest i England, til USA.

Publisert: