BEKREFTER SALGET: Orkla selger Elkem for 2 milliarder dollar

Orkla bekrefter salget av Elkem til Kina.

Publisert:

"Orkla ASA har inngått en avtale om salg av Elkem til konsernet China National Bluestar Group Co. Ltd. Prisen er på USD 2 milliarder. Avtalen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar", står det å lese i en børsmelding tirsdag morgen.

Salget omfatter ikke, som ventet, Elkem Energi og Saudefaldene.

"Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien", sier Orkla-sjef Bjørn Wiggen i børsmeldingen.

Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.

"I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium", legger Wiggen til.

Ifølge børsmeldingen gjøres transaksjonen opp i kontanter.

Ifølge børsmeldingen forventer Orkla at transaksjonen skal være gjennomført i løpet av første halvår.

Ventet 10-15 mrd.

Etter at Dagens Næringsliv mandag skrev at et salg av Elkem var nært forestående, uttalte tre analytikere til Reuters i går at de forventet en pris på mellom 10 og 15 milliarder kroner for Elkem.

En salgssum på 2 milliarder dollar plasserer dermed salget omtrent på midten av analytikernes forventninger.

Til E24 sa analysesjef Samir Bendriss i Pareto mandag at han forventet et ekstraordinært utbytte i Orkla, dersom salget - slik han ventet - ville gå gjennom.

De har en god track-record med å selge til god pris, så her kan de skape verdier. Husk at Orkla fikk meget god pris for både kraftanleggene i 2009, samt Borregaard Skoger i 2010, anfører Bendriss.

- I tillegg ligger alt til rette for et ekstraordinært utbytte, som også vil være positivt, sa han.

Nok et salg i boks

Siden Wiggen tiltrådet som Orkla-sjef i september i fjor, har han - i tråd med styreleder Stein Erik Hagens uttalte ønsker - solgt unna både Orkla Finans og Borregaard Skoger.

Skogeiendommene ble solgt til Statsskog for 1,7 milliarder kroner, noe daglig leder Arne Rørå i Norskog beskrev som "himmelhøy overpris".

Videre på salgslisten står andre, og større transaksjoner, som solenergiselskapet Rec.

- Det er ikke utenkelig at Elkem er det første av flere store salg i 2011, sa analysesjef Samir Bendriss i Pareto til E24.

Avhenger av godkjenning

Før den endelige avtalen er i boks, skal transaksjonen godkjennes både i "Midtens Rike" og regjeringskvartalet.

"Olje- og energidepartementet må gi nødvendige samtykker til overføringen av Elkem Energi AS til Orkla ASA, og til etablering av ny kraftkontrakt mellom Elkem AS og AS Saudefaldene, for å oppfylle stortingsbestemte vilkår om bruk av kraftvolumer i Elkems industrivirksomhet", skriver Orkla i børsmeldingen.

Les også:

Les flere nyheter hos E24.

Publisert: