Danske Bank-sjefen om rentehevingene: – Det er skyfritt i Norge

Danske Bank tror på fire rentehevinger i en robust norsk økonomi.

ØKER RENTEN: Danske Bank følger rentehevingen i Norges Bank. Her Norgessjef i Danske Bank, Trond Mellingsæter.
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Ingen E24 har snakket med de siste ukene er i tvil om at Norges Bank vil sette renten opp 0,25 prosentpoeng torsdag.

Uenigheten, til den grad den finnes, står om rentebanen: Hvor skal renten videre etter juni-hevingen, og når flater det ut?

Blant dem som ligger i det høyeste sjiktet er Danske Bank. Der venter analytikerne at Norges Bank vil heve renten igjen i desember, og ytterligere to i løpet av 2020.

– Jeg er faktisk noe så uvanlig som en optimistisk banksjef på vegne av norsk økonomi, sier landsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank til E24.

Han sier den norske økonomien er sterk og at banken tror den fortsatt vil være det i overskuelig fremtid.

– Det er skyfritt i Norge selv om det er uvær i utlandet. Vi tror at selv om det er et risikobilde globalt, så vil veksten i Norge akselerere, sier banksjefen.

Les også: (+) Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Høy fart

Mellingsæter viser til at oljeinvesteringene øker, sammen med etterspørsel og privatforbruket. Prisveksten tar seg opp, og det meste trekker i retning av at renten skal øke i flere runder, mener banksjefen.

– Usikkerheten har handlet dels om boligmarkedet og dels den globale situasjonen. Nå ser vi balanse i boligmarkedet, som flatet litt ut i fjor, men prisene har tatt seg opp i 2019, og det er fortsatt god tilgang, men likevel er etterspørselen stor nok til å ta unna.

På oljesiden venter banken betydelig høyere investeringstakt. Mellingsæter peker på at investeringene har økt med 11 milliarder så langt, og tror det vil øke med 20 prosent i år.

– Det er mye. I 2020 ligger også anslaget over i fjor, og mye av risikoen for fall i investeringene er borte. Hovedbudskapet er at vi tror på flere renteøkninger fordi farten er så høy og arbeidsmarkedet er så stramt.

Les også

Nytt hopp vil gi høyeste rente på fire år

Krona kommer

Økte renter og sterkere oljepris har ikke gitt det ventede løftet for kronekursen, noe som har gjort flere økonomer forvirret.

– Det som er litt underlig er kronekursen. Man skulle tro at når oljeprisen trendmessig har vært så lav, så skulle kronekursen opp, men det har ikke skjedd. Det skyldes at det er så pass stor usikkerhet i de globale markedene, og den norske valutaen er ikke stor nok.

I likhet med Nordea tror Danske Bank at euroen det neste året skal bevege seg ned mot 9-tallet mål mot norske kroner.

– Vi tror oljeprisen skal over 80 dollar igjen, og sammen med en renteøkning vil det føre til at kronen styrker seg. Ikke så mye som i de gamle modellene, men om et års tid vil en euro koste 9,30, og ikke 9,80 som nå, sier Mellingsæter.

– Vi tror at økonomien er så sterk at den vil klare seg. En snitthusholdning vil tåle disse renteøkningene. Eksempelvis vil kjøpekraften til en husholdning som har fem ganger inntekten i lånegrad, bare falle med ett prosentpoeng dersom renten stiger tre ganger totalt i 2019.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Norges Bank
  2. Danske Bank

Flere artikler

  1. Danske Bank venter norsk renteheving i september

  2. Privatkunder binder ikke renten ... men bedriftene strømmer til

  3. Nordea Markets venter fire rentehevinger de neste to årene

  4. Venter sterkere krone i 2021: – Ta høyde for store svingninger

  5. Danske Bank Norge tar markedsandeler i tøff konkurranse