Alt om Røkke-avlyttingen

Fikk du ikke med deg den pikante saken om at Røkke angivelig skal ha avlyttet konkurrenter i 2001?

Scanpix/Morten Holm
  • Andreas Thorsheim
Publisert:

Dette er saken:

Klokken 21:00 mandag 3. september melder TV2 at de sitter på en etterretningsrapport utarbeidet av Forsvarets sikkerhetstjenester i samarbeid med norske og svenske politimyndigheter:

I rapporten står det at Kjell Inge Røkke og hans selskap Aker skal ha avlyttet en konkurrent i 2001, da Røkke ville kjøpe Kværner.

I 2001 pågikk det en innbitt kamp mellom Røkke og den russiske mangemilliardæren Michael Khodorkovskji om kontrollen over Kværner - et skakkjørt norsk industrikonsern med flere titalls tusen ansatte.

Kampen sto om milliardverdier - og aksjonærene i Kværner (de som eide selskapet) delte seg i to grupper: De som støttet Røkke og de som støtter Khodorkovskji.

Fondsselskapet Odin valgte russeren. Odin var en maktfaktor i Kværner, fordi de eide 7 prosent av selskapet.

Følte seg avlyttet

Tilbake i april i år: Oslo politidistrikt blir ferdige med sin etterretningsrapport. De har i to år samarbeidet med Forsvaret og svensk politi.

Rapporten omhandler bruk av private sikkerhetsselskaper, og inneholder blant annet opplysninger om at fondsselskapet Odin mistenkte at de ble avlyttet under kampen om Kværner.

Ifølge TV2 skal Odin ha fått bekreftet sin mistanke om at Røkkes Aker avlyttet dem gjennom en intern etterforskning.

Les også: Odin: - Røkke avlyttet oss

Brukte spesialstyrker

Rapporten, som TV2 har fått tilgang til, forteller også at de som avlyttet Odin skal ha brukt tidligere britiske elitesoldater til oppdraget.

Soldatene skal ha hatt bakgrunn fra jegeravdelingen Special Air Service (SAS), en spesialavdeling som har vært brukt i Falklandskrigen, Irak-krigen i 2001 og Afghanistan.

Elitesoldatene krever 6.000 kroner dagen for å operere på norsk jord, heter det i rapporten.

Les også: - Brukte elitestyrker til avlytting

Truet

Ifølge TV2 skal både politiet og reporterne som lagde saken ha blitt truet av "farlige personer" etter at hendelsen ble tatt opp.

Mer om dette: Skulle få "smake et helvete"

Politiet skal ha valgt å beskytte sine tjenestemenn og tilbudt TV2 vakthold.

Trukket

Mens TV2 har arbeidet med saken har politiet trukket opplysningene om at Aker skal være involvert i saken og at Odin ble overvåket:

”Vi vil presisere at politiet etter nærmere undersøkelser ikke har grunnlag for å tro at fondsforvaltningsselskapet Odin fikk bekreftet eventuelle mistanker om uregelmessigheter, eller at det i denne forbindelse har vært rettet mistanke mot noen konkrete selskaper eller personer", heter det i et brev fra politiet til TV2.

Trist

Røkke og hans selskaper har ikke tatt lett på denne saken.

Mandag kveld reagerte en sint og indignert Geir Arne Drangeid, informasjonsdirektør i Aker, på denne måten:

- Det er et historisk overgrep å dra Aker og vår hovedaksjonær inn i denne saken. Det må da være kriminelt å trekke våre navn ned i søla på denne måten.

På spørsmål fra E24 om Aker nå vurderer rettslige skritt mot TV2 svarer Aker:

- Det blir vurdert nå.

Les Røkke-systemets reaksjon: - Må være kriminelt

Tirsdag meldte Aftenposten at administrerende direktør Leif Ola Rød i Odin Forvaltning benektet at Odin hadde mistenkt Aker for å ha stått bak avlytting. Han hevdet at Securitas hadde undersøkt selskapets kontorlokaler uten at det ble funnet sport etter avlytting.

Les også: Benekter Aker-mistanke

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker forlangte at politiet og alle andre som har informasjon skulle legge alle kort på bordet fordi han mente det ville gjøre det tydelig at Aker ikke hadde noen rolle i saken.

Etter å ha sittet noen timer i krisemøte innkalte Oslo Politidistrikt til pressekonferanse der de understreket at det ikke var grunnlag for å mistenke Aker for avlytting. De sa også at de kategorisk avviste at de hadde trukket påstandene om Aker fra politidokumentet på bakgrunn av press.

Les også: Frikjenner Røkke

Les også: - Avviser alt press

Mer om økonomi på E24

Følg Aker-aksjen på Børs24

Publisert:

Flere artikler

  1. Politiet og Odin Forvaltning: - Røkke avlyttet konkurrent

  2. - Brukte elitestyrker til avlytting

  3. RØKKE: Tull!

  4. Snakker ut om avlyttingen

  5. - Må være kriminelt