Duket for resultatbonanza på Oslo Børs: 55 selskaper kommer med resultater

Det er klart for en av vårens mest hendelsesrike uker i finansverden. 

RESULTATFEST: De store kanonen legger frem resultat denne uken. Det samme gjør over 50 andre selskaper.

Foto: Erik Johansen, NTB Scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
  • Marius Lorentzen
  • David Bach
Publisert:

Resultatsesongen når sitt ultimate klimaks på Oslo Børs denne uken.

Høydepunktene står i kø når blant annet Telenor, Hydro, Orkla, Statoil, XXL, Kværner, DNB leverer tall for første kvartal.

Torsdag leverer Norwegian sine tall for første kvartal. Selskapet har vært i søkelyset den siste tiden etter rykter om oppkjøp fra britiske IAG.

Ryktene ble så intense at Bjørn Kjos måtte rykke ut å holde en pressekonferanse hvor han måtte svare på spørsmål om et mulig oppkjøp.

Totalt vil 55 av de børsnoterte selskapene på Oslo Børs levere første kvartalsresultater denne uken.

I USA kommer en rekke av de store teknologiselskapene med sine resultater denne uken. Totalt legger 181 av selskapene på S&P 500 frem resultater. I Europa legger 120 av selskapene som er innlemmet i Stoxx600 frem sine tall.

Du finner hele oversikten over de viktigste av ukens kvartalsresultater i faktaboksen til høyre.

Mandag morgen er det få resultater, men innkjøpssjefsindeksene (PMI) fra eurosonen skaper likevel spenning også denne dagen.

Dessuten kommer Den europeiske sentralbanken (ESB) torsdag med en ny rentebeslutning. Samme dag vil også Sveriges Riksbank komme med det samme.

I USA kommer også det foreløpige estimatet for BNP-veksten for første kvartal på fredag.

I Norge får vi arbeidsledighetstall for første kvartal fra SSB.

Smeller til på onsdag

Resultatsesongen er så vidt i gang her hjemme. Yara leverte sitt resultat fredag. Gjødselgigantens resultat ble preget av det svært kalde vinterværet Europa har opplevd i år.

Uken starter svært rolig, før den første godbiten i godteriskålen pakkes opp tirsdag morgen når Telenor legger frem resultatet for første kvartal.

Like før helgen anbefalte DNB Markets Telenor-aksjen med et kursmål på 210 kroner. Fredag ettermiddag ble aksjen solgt for 174,95 kroner.

Onsdag kan det bli vanskelig å få med seg alt som skjer. Norsk Hydro, Gjensidige, Orkla, Tomra, Storebrand, XXL, Kværner og Statoil er bare noen av selskapene i løpet av noen intense timer legger frem resultatene sine.

Forventer Statoil-løft

Statoil, eller Equinor som selskapet vil døpe seg selv om til, har som vanlig samlet sammen analytikernes konsensusforventning i forkant, og de er tydelige. Det ventes et solid resultatløft, drevet frem av blant annet høyere produksjon og høyere oljepriser.

Analytikerne venter i snitt at Statoil solgte oljen sin fra norsk sokkel for 61,7 dollar per fat, et hopp fra 50,2 dollar per fat i samme periode i fjor. Når det kommer til den internasjonale virksomheten regner analytikerne med at Statoil fikk en oljepris på 58,8 dollar per fat, opp fra 46,9 dollar.

Statoil-analytiker Anders Holte i Danske Bank Markets sendte tirsdag ut en oppdatering på Statoil i forkant av kvartalsrapporten, der han skriver at meglerhuset inntil videre er på linje med konsensusestimatene for første kvartal, men at de ligger syv prosent høyere i sitt estimat for resultat før skatt (EBIT).

– Kontantstrømmen til selskapet står foran en skarp forbedring, og vi ser for oss at selskapet vil øke capex budsjettet (investeringene, journ.anm.) for 2018 enten i rapporten for andre eller tredje kvartal, skrev Holte.

KVARTALSTALL: Statoil, snart Equinor, er blant de mange børskjempene som skal levere sine tall onsdag denne uken. Her ved hovedkvarteret på Fornebu.

Foto: Ints Kalnins Reuters / NTB scanpix

– Ingen panikk i XXL

XXL på sin side har hatt en turbulent periode. Først gikk Finansdirektør Krister Pedersen og innkjøpsdirektør for det norske markedet Lars Rugaas fra selskapet. Et par uker senere forsvant også netthandelsdirektør Toomi Jylha-Vuorio ut av XXLs hender.

– Det er ingen panikk her, sjappa går av seg selv. Vi har en uvanlig stor ledergruppe på 16 personer, så vi er ikke avhengige av spesifikke personer for dag-til-dag-oppgaver, sa XXL-sjef Fredrik Steenbuch til E24 tidligere i april.

Resultatrush også i utlandet

Men selv om mye vil dreie seg om det som skjer her hjemme, er det også mye som skjer utenlands.

– Veien videre for olje- og råvareprisene, og ikke minst 10-årsrenten i USA blir trolig viktig for utviklingen på børsene denne uken, men aller viktigst blir resultatfremleggelsene fra de store IT-selskapene i USA, skriver Ingvild Borgen Gjerde strateg i Nordea Markets i en markedsoppdatering mandag morgen.

Mandag er det Google-eier Alphabet som starter ballet i USA. Onsdag er det Facebook, eBay og Twitter som legger frem sine tall, før Microsoft, Intel og Amazon avslutter det verste kjøret torsdag.

– Selskapene er sårbare for økte handelsbarrierer med Kina, på grunn av tett integrerte verdikjeder med kinesiske underleverandører, samtidig som Cambrige Analytica-skandalen bidrar il økt regulatorisk risiko og usikkerhet knyttet til mer langsiktige inntjeningsforventninger, fortsetter Borgen Gjerde.

Tror på fortsatt nedgang i arbeidsledigheten

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets vil følge aller tettest med på innkjøpssjefindeksene (PMI) fra eurosonen og ESBs rentebeslutning, selv om han ikke forventer endringer denne gangen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

– Forventningen er at det kommer lite nytt fra ESB. De endret ordlyden forrige gang og jeg tror ikke det blir noen endringer å snakke om denne gangen.

Hovedspørsmålet denne uken ligger i innkjøpssjefindeksene, mener Bruce.

– De har ligget bra, men kommet ned de siste gangene, og spørsmålet er om de fortsetter ned. Det er litt usikkerhet nå om eurosonen er i ferd med å miste farten, sier han.

For arbeidsledighetstallene tror Bruce at det skal fortsette å falle.

– Det var i fjor ganske kraftig fall i registrert arbeidsledighet, og etter to svake måneder nå, som jeg tror er litt tilfeldig, så tror jeg det skal fortsette å falle. Men det er klart at hvis det blir uendret eller går litt opp, så vil det føye seg inn i rekken av norske tall på den svake siden, og da vil det nok oppstå litt usikkerhet om Norges Bank setter opp renten i september. Så det blir et viktig tall å følge med på, sier Bruce.

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: Rentemøter og resultatbonanza

  2. Dette skjer denne uken

  3. Dette skjer denne uken: Rentefasit fra EU og ny resultatsesong på trappene

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken