Slik kan India bli verdens nye økonomiske vekstmotor

Indiske myndigheter mener at landet kan bli en driver i den globale økonomien i årene som kommer. Men tross et enormt potensial står utfordringene i kø.

FREMTIDEN: Indias store og relativt unge befolkning er svært viktig for landets økonomiske fremtid. Men det er betydelige utfordringer på veien mot målet om å bli en global økonomisk stormakt.
Publisert: Publisert:

I en tid med betydelig usikkerhet knyttet til den kinesiske økonomien, trenger verden flere «motorer» som kan drive den globale utviklingen. Og India er klare til å ta den rollen, opplyste landets finansminister tidligere denne uken.

India er i dag verdens nest største land målt etter antall innbyggere, men den indiske økonomien er så vidt inne på topp 10-listen over verdens største økonomier.

Potensialet er imidlertid svært stort.

– India har en ung, engelsktalende arbeidsstyrke. Det er den viktigste nøkkelen til vekst fremover, og ligger til grunn for at India kanskje kan bli den nye, store aktøren i den globale økonomien, sier Sigrid Wilter Slorstad i Nordea til E24.

Hun påpeker at den indiske demografien skiller seg ut. Medianalderen i India er 27 år, mens den er 37 år i Kina og 38 år i USA. Dette gir et godt utgangspunkt for videre økonomisk vekst.

Men en rett linje strakt til himmels blir det neppe.

– Dette er en gradvis prosess, og det har det også vært de siste årene. Landet har store utfordringer, sier Slorstad.

Les også

Her er grafikken som viser Kinas betydning: Derfor er Kinas problemer også våre problemer

Jakter investorpenger

PÅ PENGEJAKT: Indias finansminister Arun Jaitley ønsker utenlandske investorer velkommen til India.

Finansminister Arun Jaitley kommenterte Indias rolle i verden i forbindelse med en «global sjarmoffensiv» han og statsminister Narendra Modi har gjennomført for å tiltrekke seg utenlandske investorer.

Modi har besøkt Silicon Valley, mens Jaitley har vært i Singapore og Hong Kong.

Dette arbeidet er betydelig for India. En av forutsetningene for den fremtidige veksten, er økt strøm av kapital til indiske bedrifter.

– Vi trenger mye investeringer. Vi har åpnet opp, vi har gjort investeringsmuligheter klare mye raskere, våre miljøbeslutninger går mye raskere, sier Jaitley til CNBC.

Les også

Dette er verdens 10 raskest voksende økonomier

Statistikk fra Verdensbanken viser at India har tiltrukket seg lite utenlandsk kapital, relativt til landets størrelse. Kapitalstrømmen inn i landet i perioden 2010 til 2013 var på 114 milliarder dollar, mot eksempelvis 328 milliarder i Hong Kong og 223 milliarder i Singapore.

Les også

Dette er verdens største arbeidsgivere

Investorsentimentet har vært tynget av høy uforutsigbarhet knyttet til reguleringer og underskudd på infrastruktur – hvilket blant annet norske Telenor har fått merke.

– Modi har uttalt at han vil åpne mer opp for utenlandske investorer, og det kan bli en veldig «boost» dersom dette lykkes. Arbeidsstyrken er der. Og så langt har dette kanskje gått bedre enn ventet. Han har fått god hjelp av lavere oljepriser, sier Slorstad.

Hun understreker imidlertid at statsministerens ambisjoner om å skape en stor, indisk industrisektor er avhengig av store utenlandske investeringer. Og enn så lenge er ikke tilgangen på kapital god nok for bedriftene.

Saken fortsetter under bildet ...

SJARMOFFENSIV: Indias statsminister Narendra Modi har nylig vært på bedriftsbesøk i Silicon Valley i California, der en rekke kloke koder med indisk avstamning har gjort karriere. Her sammen med Google-direktør Sundar Pichai i lokalene til den amerikanske søkegiganten.

Kuttet renten

Noe av nøkkelen for å sikre bedriftene tilstrekkelig kapital, er lavere renter. Og sentralbanksjef Raghuram Rajan overrasket i forrige uke markedet ved å kutte renten mer enn ventet.

OVERRASKET: Den indiske sentralbanksjefen Raghuram Rajan kuttet renten mer enn ventet i forrige uke. Her fotografert under et intervju med E24 i Oslo for noen år siden.

Denne ligger nå på 6,75 prosent.

– Svakheten i den globale aktiviteten siden vår siste vurdering antyder at råvareprisene vil forbli lave en stund, sa Rajan i en uttalelse i forbindelse med rentekuttet.

FØLGER INDIA: Strateg Sigrid Wilter Slorstad har et ekstra øye på de fremvoksende markedene i Nordea. Hun har tidligere besøkt India, og mener at landet bør greie seks-syv prosents vekst de neste årene.

India er en stor oljeimportør – Det internasjonale energibyrået estimerer at India vil bli verdens største i 2020 – og indiske myndigheter subsidierer energiprisene.

Sigird Wilter Slorstad understreker imidlertid at rentekuttet ikke hadde vært mulig uten at myndighetene hadde klart å få inflasjonen under kontroll. Den indiske prisveksten lå for noen år siden på rundt 10 prosent, men den har vært fallende siden inngangen til fjoråret og er nå under fire prosent.

– Dette gjør mye med sentimentet mot den indiske økonomien, da det er et tegn på at økonomien er under kontroll, sier Slorstad, som har fulgt Indias økonomi i flere år som strateg med spesielt fokus på fremvoksende markeder i det nordiske bankkonsernet.

Eksplosiv vekst i arbeidsstyrken

Da Narendra Modi gikk til topps i valget i 2014, var det som opposisjonsleder med et omfattende reformprogram, og forventningene var høye.

Dette kan legge ekstra press på den sittende regjeringen. Den demografiske profilen som ligger til grunn for det store potensialet, er også en utfordring. Indias arbeidsstyrke øker med nesten én million mennesker hver måned.

– Den indiske regjeringen må dermed skape rundt 10 millioner nye jobber hvert år de neste fem årene. I tillegg er landets største sektor målt på antall arbeidsplasser, landbrukssektoren, i ferd med å bli mer produktiv. Isolert sett er dette positivt, men det betyr også at stadig flere av arbeiderne fra den sektoren trenger nye jobber. Det er en stor utfordring, sier Slorstad.

Les også

2,3 millioner søkte kontorjobb i India

Hun påpeker ellers at India er et diversifisert land, med en rekke språk og religioner. Og som verdens største demokrati kan utviklingen komme til å gå tregere enn i eksempelvis ettpartistaten Kina.

Slorstad mener likevel at India er det eneste av de opprinnelige Bric-landene som faktisk kan vise til noen særlig fremgang for øyeblikket.

– Både Brasil og Russland er i resesjon. I råvaretunge Brasil er det eneste positive eksporten, men dette skyldes det betydelige fallet i landets valuta. Russland er rammet av fallende oljepris og sanksjoner, samt lavere aktivitet globalt. Alt har slått negativt ut for Russland, sier hun.

– Kina er den store usikkerhetsfaktoren. Landet er fortsatt i vekst men har store strukturelle begrensninger. Dette taler for India, for landet har ikke tette bånd til Kina. Av Indias eksport går mest til USA, 13,4 prosent, mens eksporten til Kina er 4,2 prosent målt i dollarverdi i fjor.

Les også

Slik ble Kina verdens nest største økonomi

Les også

Ny BRICS-bank setter i gang

Les også

Telenor flytter 77 årsverk til India

Publisert:
Gå til e24.no