Grande dropper festmiddag for olja

Regjeringen har invitert flere enn 400 gjester til festmiddag i Oslo rådhus for å feire oljenæringens 50 år i Norge. Festen finner sted uten Venstre-leder Trine Skei Grande. Det får Frp til å steile.

TAKKET NEI: Venstre-leder Trine Skei Grande stiller ikke på oljenæringens 50-årsfest.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Publisert:,

– Det er jo noe å feire at vi fant olje, men jeg vet ikke helt hva det er å feire nå, sier Grande, som beskriver festen som «litt pussig».

Statsminister Erna Solberg (H) er vert for arrangementet, og kong Harald er æresgjest. Tidligere statsministre og statsråder, ordfører og en rekke andre representanter fra det offisielle Norge vil være til stede. Men altså ikke Venstres leder. Hun takker nei til invitasjonen.

– Jeg bruker jo ikke å gå på sånne ting uansett, sier hun til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken har ikke tatt stilling til om han vil delta.

– Det er viktigere for SV å holde Norsk olje og gass unna Lofoten, Vesterålen og Senja enn Rådhuset. De får feire mens de kan, kampen mot klimaendringene gjør at det ikke blir noe 100 års jubileum, sier han til NTB.

Frps arbeids- og sosialpolitiske talsmann på Stortinget, Erlend Wiborg, reagerer på uttalelsene fra Skei Grande og Lysbakken.

– Det er en ærlig sak å mene at vi ikke bør utvinne mer olje, men å snakke ned hele næringen og dens betydning for Norge, både i dag og historisk, er både arrogant og historieløst. Både Grande og Lysbakken kunne sett langt etter den velferdsstaten vi har i dag om det ikke hadde vært for oljen. De sier nei takk til oljen, men ja takk til velferd – det går ikke opp, sier Wiborg i en uttalelse til E24.

Frps Erlend Wiborg.

Foto: Krister Sørbø VG

Han peker på at rundt hver sjette krone i statsbudsjettet kommer fra oljen, enten i form at skatteinntekter fra næringen eller avkastningen fra oljefondet.

Pikant timing

Middagen finner sted i Oslo rådhus 3. november, to dager etter at Venstre legger fram sitt alternative statsbudsjett, der en hovedprioritering vil være å begrense forbruket av fossil energi.

Bakgrunnen for markeringen er 50-årsjubileet for starten på olje- og gassaktivitetene på norsk sokkel. Det legges opp til festmiddag med taler og underholdning.

Dette er en representasjonsmiddag som regjeringen står bak, opplyser Olje- og energidepartementet.

– Bevertning skjer innenfor statens satser, heter det.

Les også

Rasende Skei Grande: – Erna og Siv har skuffet meg

Representanter for oljenæringen vil være til stede, i likhet med pionerdykkerne, som har betalt en høy pris for det som ofte kalles det norske oljeeventyret.

Ja fra De Grønne

Stortingspresidenten, de parlamentariske lederne og medlemmene av energi- og miljøkomiteen står også på gjestelista som teller flere enn 400 navn.

Miljøpartiet De Grønne vil avvikle norsk olje- og gassnæring, men stortingsrepresentant Rasmus Hansson blir gjerne med på 50-årsfesten.

– Oljeeventyret er en historisk epoke som det er all grunn til å markere. Men vi markerer også at vi nå har kunnskap om konsekvensene som gjør at eventyret er slutt og må avvikles, sier han til NTB.

Mens han retter skarp kritikk mot partilederne i SV og Venstre, gir Erlend Wiborg i Frp honnør til Rasmus Hansson for at han stiller opp.

– Vi er dypt uenige når det kommer til avvikling, men Hansson anerkjenner i alle fall oljens betydning.

Les også

Venstre vil ikke løse budsjettfloke med oljekroner

Les også

– Fremstår som lite ambisiøst

Les også

Rasende Skei Grande: – Erna og Siv har skuffet meg