Amerikanske anklager om «tyveribonus» hos Huawei ukjent i Norge

I 2013 skal Huawei-ansatte ha fått tilbud om bonus dersom de klarte å stjele informasjon fra konkurrenter.

BONUS-ANKLAGER: Amerikanske myndigheter hevder at Huawei tilbød belønning til ansatte som klarte å hente ut informasjon fra konkurrenter.
Publisert: Publisert:

Mandag kveld offentliggjorde USA en lang rekke tiltalepunkter mot Huawei og dets finansdirektør Meng Wanzhou, som sitter med fotlenke i Canada i påvente av rettssak.

Blant de totalt 23 tiltalepunktene, som anklager det kinesiske selskapet for utstrakt tyveri av opphavsrett og teknologi, kommer det også frem at Huawei i Kina skal ha fristet med bonuser for ansatte som lykkes med å stjele teknologi fra konkurrenter.

I tiltalen heter det at «Huawei Kina lanserte [i juli 2013] en formell retningslinje som etablerte et bonusprogram for å belønne ansatte som stjal informasjon fra konkurrenter, basert på verdien av konfidensialitet i informasjonen som ble innhentet».

Ansatte skal ha blitt oppfordret til å levere konfidensiell informasjon fra andre selskaper på en intern Huawei-nettside, eller, hvis informasjonen var ekstra sensitiv, å sende den kryptert til en spesiell e-post-adresse.

Skal ha lovt bonus for hemmeligheter

Tiltalen, som er levert av USAs finansdepartement, viser til at HR-avdelingen ved Huawei USA sendte ut en e-post til sine ansatte hvor de tilbakeviste at bonusprogrammet var aktuelt i USA. Samtidig ble det understreket at det kunne være akseptabelt i andre land, ifølge tiltalen.

Noen tilsvarende e-post skal ikke ha blitt sendt ut fra Huaweis norske avdeling, all den tid bonusprogrammet er ukjent på Fornebu, hvor Huawei Norge holder til.

– Vi kjenner ikke til at det skal finnes et slikt bonusprogram i Huawei som det omtalte. Tvert imot er Huawei svært opptatt av å følge loven i alle land der vi har virksomhet. Incentiver for ulovlig virksomhet både i Norge og andre land er derfor helt ukjent, skriver presseansvarlig Erik T. Ganer i Huawei Norge i en e-post.

– Ingen alvorlige hendelser

I Norge har det kinesiske selskapet levert nettverksutstyr til både Telia og Telenor, mens Ice bruker Nokia i sin utbygging av 4G-nettet.

Kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Telenor skriver i en e-post at de er klare over den pågående etterforskningen av Huawei i USA, og at de følger situasjonen kontinuerlig.

– Telenor har en omfattende og god sikkerhetsovervåkning i bunn, god kontroll på utstyret og et høykompetent sikkerhetsmiljø. Vi utvikler våre sikkerhetstiltak med utgangspunkt i gjeldende trusselbilde, skriver Lunde.

Hun mener det blir feil å si om Telenor er bekymret eller ikke over informasjonen om Huaweis angivelige bonusprogram.

– Vi har et sterkt sikkerhetsmiljø som håndterer slike hendelser profesjonelt, vurderer situasjoner som kan ha påvirkning på oss og vurderer behov for eventuelle sikkerhetstiltak kontinuerlig. Og vi har ikke hatt noen alvorlige sikkerhetshendelser relatert til leveranser fra Huawei, skriver hun.

Les også

Regjeringen vurderer tiltak som kan ramme Huawei

Telia: – Følger med

Hos Telia er beskjeden kortere. På spørsmål om hva Telia tenker om tiltalene i USA mot deres samarbeidspartner, og hvorvidt bonusprogrammet kan ha fristet også for ansatte i Norge, svarer kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i en e-post at de følger med.

– Vi følger selvfølgelig debatten tett, men spørsmål om Huawei og tiltalen i USA bør nok heller stilles til Huawei, sier Lunde.

Ice valgte i fjor sommer Nokia som sin samarbeidspartner i utbygging av 4G-nettet. Konsernsjef Eivind Helgaker i Ice Group ønsker ikke å uttale seg spesifikt om tiltalene mot Huawei i USA, men bekrefter at samarbeidsavtalen med Nokia ble inngått basert på en helhetsvurdering og hvor sikkerhetsperspektivet var en viktig del av beslutningen.

– Da vi tok vårt valg så var det fordi vi visste at det blant annet kom en ny sikkerhetslov, og vi regnet med at den kom til å være enda tydeligere enn den forrige. Vi var også klar over at norske myndigheters ønske om å diversifisere var viktig, nemlig at ikke alle operatørene bygget med samme leverandør. Og så har vi også registrert, gjennom pressen, at PST har ytret bekymring, og sånn sett er vi veldig fornøyd med valget vi har tatt, sier Helgaker.

Les også

Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

PST med sterkt signal

Ice-sjefen legger til at man nå har et tredje nett i Norge som bygger med en europeisk leverandør, og påpeker at det er til forskjell fra de to andre.

– Tre nett er selvfølgelig viktig ut fra et konkurranseperspektiv i sluttbrukermarkedet, men ved at man har ulike infrastrukturer med ulike leverandører er også svært viktig ut fra et sikkerhetsperspektiv. Å ha alle eggene i en kurv er som kjent ikke den beste løsningen.

– Nå har også myndighetene gått i dialog med operatørene om sikkerhetskrav i norske ekomnett. Jeg opplever at de tar det på høyeste alvor, og det sterkeste signalet vi har sett kom fra PST som jo har uttalt at selskaper som opererer fra land Norge ikke har en sikkerhetspolitisk samarbeid med bør begrenses fra å jobbe med for eksempel ekomnett.

Hverken Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet eller Næringslivets sikkerhetsråd ønsket denne uken å uttale seg om det angivelige bonusprogrammet overfor E24.

Publisert:
Gå til e24.no