Avis: Stormakter vil erklære krig mot IS

Verdens stormakter vil stille seg bak et fransk resolusjonsforslag til FNs sikkerhetsråd med ønske om å erklære krig mot ekstremistgruppen IS, skriver avisen The Independent.

KOALISJON: Frankrikes FN-ambassadør François Delattre vil ha med seg flest mulig samarbeidspartnere i krigen mot ekstremistene i IS.

Carlo Allegri
  • NTB
Publisert:

Avisen hevder å ha fått innsyn i et resolusjonsforslag som er sendt til FNs sikkerhetsråd. Resolusjonen kan vedtas allerede i løpet av dager, ifølge avisens opplysninger.

– Forslaget er kort, kraftig og fokusert på ett hovedmål: kampen mot vår felles fiende Daesh (IS), sier François Delattre, Frankrikes ambassadør til FN.

– Vi vil jobbe sammen med alle våre partnere i Sikkerhetsrådet med sikte på en rask oppstart av dette prosjektet, og vi håper det internasjonale samfunnet vil samle seg om det, legger Delattre til.

Vil utslette IS

Frankrike har allerede lovet hevn mot IS etter fredagens terrorangrep i Paris, som tok livet av 129 mennesker, og som ekstremistgruppa har tatt ansvaret for.

I forslaget ber Frankrike angivelig alle medlemslandene med kapasitet til å gjøre det om «å ta i bruk alle lovlige virkemidler mot områdene som IS kontrollerer i Syria og Irak, å øke og koordinere innsatsen for å forhindre og undertrykke terrorhandlinger utført særlig av IS, og å utslette de trygge havnene gruppen har etablert i Irak og Syria».

De siste ukene har IS tatt på seg ansvaret for at et russisk fly styrtet på Sinai i Egypt, og de militante islamistene hevder også å ha drept et norsk og et kinesisk gissel. Det gjør franskmennene sikre på at resolusjonen kan godkjennes uten veto fra verken Russland eller Kina, skriver The Independent.

Russisk forslag

Ifølge avisen håper franskmennene at forslaget vil sette til side et russisk resolusjonsforslag om bekjempelse av terror i Syria.

Russland foreslo onsdag å gå inn for en felles internasjonal tilnærming for å bekjempe IS i det borgerkrigsherjede landet. Russerne forventer at Sikkerhetsrådet vil vedta resolusjonen i løpet av denne uken, melder flere internasjonale medier.

Det russiske forslaget ble først lagt fram for FNs sikkerhetsråd i september, men ble da avvist av vetomaktene USA, Storbritannia og Frankrike fordi en allianse med Syrias president Bashar al-Assad inngikk i forslaget.

Det i lengre tid vært uenigheter mellom Russland og Vesten om hvordan Syria-krisen skal løses, men den siste tids terrorhandlinger ser ut til å ha ført partene nærmere hverandre. I neste uke skal den franske presidenten François Hollande besøke Washington og deretter Moskva med håp om å skape en ny militærkoalisjon som skal kjempe sammen mot IS.

Les også

Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon

Les også

Frankrike setter EUs budsjettkrav til side etter terror

Les også

Facebook lover utstrakt bruk av «sikkerhetssjekk» under terror

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Putin og Obama diskuterte militæraksjon mot IS

  2. Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå

  3. USA, Frankrike og Storbritannia med ny Syria-resolusjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Frankrike bomber IS i Syria

  6. Russland: – Erdogan deltar i oljehandel med IS