Makrostrateg om SBBs oljeinvesteringstelling: – Dette blir et avgjørende tall for norsk økonomi
Ukens viktigste tall vil gi ny innsikt i hvor dyp oljebremsens effekt på norsk økonomi blir.
– Dette blir et avgjørende tall for norsk økonomi, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
Før sommeren for snart to år siden kom tallet som for mange tikket inn som en bombe: Det første anslaget for oljeselskapenes investeringer i 2015 viste et fall på omkring 15 prosent (se faktaboks).
Det var første signal på det som skulle bli en kraftig oljedrevet nedtur i norsk økonomi.
– Vi vet at det blir et fall i investeringene i år. Det store spørsmålet er hvor stort det blir, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.
– Hvor langvarig fallet i oljeinvesteringene er, avgjør hvor dyp nedturen i Norge blir, legger han til.
Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, beskriver onsdagens tall som veldig viktig.
– Siden den forrige tellingen har oljeprisen falt veldig mye. Det blir spennende å se i hvor stor grad investeringene på kort sikt blir påvirket av at oljeprisen falt til 30 dollar fatet, sier Jullum til E24.
Øystein Olsen: – Winter is coming
Anslaget for oljeinvesteringene publiseres klokken 10 onsdag. Få nyheter og reaksjoner først på E24.
Dette må du vite før dagens tall:
** Den forrige tellingen i november viste at oljeselskapene venter investeringer på rundt 170 milliarder kroner i år. Jullum tror investeringstellingen onsdag vil vise at om lag 165 milliarder kroner vil investeres på sokkelen i år.
** Dersom tellingen viser et investeringsanslag på i overkant av 170 milliarder kroner, vil det tilsvare et fall på rundt 10 prosent. Norges Bank har en forventning om et fall på 11 prosent i år.
** Dersom tellingen viser et investeringsanslag på rundt 160 milliarder kroner, vil det tilsvare et fall på om lag 15 prosent. Dette vil være et nivå hvor oljenedturen vil bremse norsk økonomi kraftigere enn hittil, ifølge Nordea.
** Det er særlig leteinvesteringene som ventes å være påvirket av oljeprisfallet, og som er det kanskje største usikkerhetsmomentet. Dette er den mest fleksible utgiftsposten i investeringsbudsjettene til oljeselskapene.
– I hvor stor grad leteinvesteringene er påvirket av oljeprisen, blir interessant å se, sier Jullum.
– Om tellingen nærmer seg 160 milliarder eller går lenger ned, blir det betydelige nedjusteringer av veksten. Det vil bety større motvind fra leverandørindustrien og inn i norsk økonomi, sier han.
Rentekutt
Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank har kuttet styringsrenten tre ganger siden desember 2014 for å dempe konsekvensene av oljebremsen på norsk økonomi.
Styringsrenten er nå på 0,75 prosent, og Norges Bank har signalisert utsikter for ytterligere kutt i renten.
Oljebremsen har blåst bort verdier for over 100 milliarder kroner
Dersom tellingen indikerer et fall i oljeinvesteringene på linje med i fjor, tror Bernhardsen det vil medføre at Norges Bank vil kutte styringsrenten i et raskere tempo.
Nordea Markets venter at renten kuttes på rentemøtet i mars.
– Da kan vi se at Norges Bank blir mer aggressiv i rentebruken – at de går raskere frem en de ellers ville ha gjort. Vi fikk en bekreftelse i forrige uke på at vekstmomentet er veldig dårlig. Dette, kombinert med svake investeringer, vil være en bekymring for Norges Bank, sier han.
Den første investeringstellingen for 2017 kommer først i mai.
Ikke bekmørkt
En positiv faktor er at oljebransjen, gjennom kutt og effektivitetsforbedringer, har senket sine kostnader, for eksempel det koster og bygget ut et felt, betraktelig.
Oljenedturen har også ført til at selskaper som Statoil og Det norske har planer om å være lønnsomme også i scenarioer der oljeprisen forblir svært lav over tid.
Norsk økonomi i resesjonsfare: – Det skal veldig lite til
Nylig ble det for eksempel kjent at Statoil har bestemt seg hvordan selskapet vil bygge ut Johan Castberg i Barentshavet. Kostnadene for utbygging anslås nå mellom 40 og 50 millioner lavere enn tidligere anslått. Det er ikke småpenger.
– Det er ikke bekmørkt. Investeringene er fortsatt på et historisk høyt nivå, og aktiviteten er høy. Det er bare det at lavere investeringsnivåer gir en negativ vekstimpuls til norsk økonomi
– Men oljeselskapene har klart å få ned kostnadene. Det gir nye muligheter. Det er langt ifra bekmørkt, men det er hardt for mange – det er det ingen tvil om.
Anslaget for oljeinvesteringene publiseres klokken 10 onsdag. Få nyheter og reaksjoner først på E24.