Avviser Gaddafis tilbud om å trekke seg

To arabiske aviser og TV-kanalen Al Jazeera melder at Libyas leder Muammar Gaddafi søker en avtale som åpner for at han kan gå av med æren i behold.

En opprørssoldat gjør victory-tegn mens han betrakter et luftangrep som Muammar Gaddafis fly gjennomførte mot oljebyen Ras Lanuf 7. mars 2011.

MARCO LONGARI
  • NTB
Publisert:,

Al Jazeera meldte mandag at Gaddafi hadde sendt et forslag til opprørerne i øst om et møte i Libyas nasjonalforsamling, der det kunne åpnes for at han går av mot at han og hans familie får beskyttelse og ikke stilles for retten.

Ifølge TV-kanalen ble forslaget avvist av opprørsrådet i Benghazi, som mener det ville innebære en ærefull avgang for Gaddafi og en fornærmelse mot hans mange ofre.

Den London-baserte avisa Asharq al-Awsat og dagsavisa al-Bayan, som er basert i De forente arabiske emirater, viser også til anonyme kilder som sier at Gaddafi søker en avtale.

En kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi ønsker å overlate makten til lederen for nasjonalforsamlingen og så forlate landet med en konkret sum penger.

Klart tegn

Et av de klareste tegnene på at Gaddafi søker en løsning, var at tidligere statsminister Jadallah Azouz Al-Talhi, som har en tung posisjon i Libyas ledelse, appellerte til opposisjonen om dialog.

At appellen ble vist på statlig fjernsyn tyder på at den var offisielt godkjent.

Ifølge Al Jazeera og Asharq al-Awsat var det Talhi som personlig reiste til Benghazi for å overlevere Gaddafis forslag.

Les også: Oljeprisen faller mer enn én dollar

Al-Bayan skriver at Gaddafi har begynt å lete etter et afrikansk eller arabisk land som er villig til å slippe ham inn på en måte som ikke krenker hans verdighet. Ifølge kilden til al-Bayan har store splittelser i hæren ført til at Gaddafi mistet kontrollen over halve landet.

En av Gaddafis sønner, Saadi, sa mandag at Libya vil ende i borgerkrig om hans far går av.

– Situasjonen er svært farlig. For å unngå borgerkrig må lederen spille en stor rolle for å roe ned landet og overtale folk til å sette seg ned sammen, sa han i et intervju med Al Arabiya.

En million på flukt

Mens kampene fortsatte mandag om Zawiya og Misrata, og Ras Lanuf ble bombet av libyske fly, økte den internasjonale bekymringen for den humanitære situasjonen i Libya.

FNs bistandskoordinator Valerie Amos sa at over en million mennesker er på flukt inne i eller utenfor landet og trenger humanitær hjelp.

– Humanitære organisasjoner trenger tilgang nå. Folk dør og er såret og trenger øyeblikkelig hjelp, sa hun.

FN sendte ut en appell om 160 millioner dollar til en operasjon som kan skaffe mat, medisiner og tak over hodet på flyktninger over de neste tre månedene.

Flyforbudssone

Imens arbeidet Storbritannia og Frankrike med et forslag til en flyforbudssone som de vil legge fram for FNs sikkerhetsråd med det første.

De seks arabiske golfstatene sa mandag at de ønsker en flyforbudssone, men USA er fortsatt tilbakeholdende, og det er lite trolig at en slik sone blir vedtatt i FNs sikkerhetsråd ennå siden både Russland og Kina har signalisert sin motstand.

USAs forsvarsminister Robert Gates, som er i Afghanistan, gjorde det klart at enhver aksjon i Libya må ha internasjonal godkjenning.

Luftovervåking

Samtidig har NATO innledet overvåking av Libyas luftterritorium 24 timer i døgnet.

Hittil har NATOs AWACS-fly overvåket Libya i ti timer i døgnet som ledd i den rutinemessige overvåkingen av middelhavsområdet.

En slik luftovervåking gir militære planleggere en detaljert oversikt over bevegelsene til Muammar Gaddafis styrker mens de er i kamp med opprørernes styrker.

– Vi får et bedre bilde av hva som faktisk foregår i den delen av verden, sier USAs NATO-ambassadør Ivo Daalder.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok mandag at NATO ikke har noen intensjoner om å intervenere i Libya, og at en eventuell intervensjon er avhengig av en resolusjon i FNs sikkerhetsråd.

Les flere nyheter på E24.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Libya fortsetter å presse oljeprisen

  2. Kraftige eksplosjoner i Benghazi

  3. Betalt innhold

    Kan ende med fastlåst situasjon i Libya

  4. Annonsørinnhold

  5. Zuma sier Gaddafi har godtatt fredsplan

  6. Obama og Cameron diskuterer tiltak mot Libya