KRAFTKJØP: Byrådsleder Raymond Johansen presenterer oppkjøp av Hafslund onsdag.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Kommentar: Kraftsosialistene vender tilbake

Byrådsleder Raymond Johansens rekorddyre kraftkjøp er ikke lett å forstå.

 • Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Nyheten om at Oslo kommune kjøper samtlige aksjer i Hafslund overrasket de fleste. Det er tilsynelatende ingen god grunn til et slikt kjøp. Kommunen hadde full kontroll over selskapets virksomhet med rent flertall i aksjonærboken og på generalforsamlingen.

Kraftproduksjon kan ikke flagges ut, den ligger der fossene og elvene ligger. Dessuten har vi hjemfallsinstituttet, som uansett sikrer at det langsiktige eierskapet blir liggende i det norske samfunnet. Hafslund har meg bekjent heller ingen kompetanse som det er strategisk viktig for Oslo kommune eller Norge å sikre seg.

Oslo kommune binder opp 20 milliarder kroner i rørlagte fjellvann i Hallingdal og i strømledninger på kryss og tvers i Oslo-regionen. Dette er penger som ellers kunne vært investert i å øke standarden på sykehjem eller gi barna våre enda bedre utdanning.

Men så var det dette med arvesølvet, da. Denne mytiske størrelsen i norsk politikk som leder tankene mot mannesvette og norsk natur.

Les også

Analytiker om Hafslund-avtalen: – Et godt salg og en fair pris

– Avtalen gir Oslo kommune kontroll over selve arvesølvet, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stolt under en pressekonferanse onsdag morgen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre skulle ikke være dårligere: «Raymond Johansen og byrådet i Oslo sørger for at den evigvarende vannkraften for fremtiden kommer felleskapet (sic!) til gode. Gratulerer!» skrev han på Twitter.

Det er vanskelig å argumentere mot «selve arvesølvet». Enklere er det ikke når fellesskapet trekkes inn, selv om akkurat det ordet gjerne kan erstattes med det mer småborgerlige «skattebetalerne».

Det finnes imidlertid noen eksempler på at det kan være fornuftig å holde kraftmilliarder unna kommunalt eierskap. I et Civita-notat lister rådgiver Mats Kirkebirkeland opp flere eksempler. Noen av de mer kjente er Terra-skandalen som kostet milliarder, Bredbåndalliansen og Kraft og Kultur.

Les også

Bruker null kroner på å få full kraftkontroll

At Hafslund har vært børsnotert har gitt en sikkerhet for at selskapet blir styrt godt og ikke blandes borti kulturhus eller andre mer eller mindre velmente måter å forvalte kraftpenger på. Men bevares. Arvesølvet er sikret!

Er Hafslund et godt kjøp på dagens aksjekurs? Hvem vet. Fremtidige kraftkontrakter indikerer fallende priser mens kommunen kjøper Hafslund til høyeste børskurs de seneste åtte årene.

Så noe røverkjøp har Raymond Johansen neppe gjort. Ikke med egne penger, mind you. Skattebetalernes.

Her kan du lese mer om

 1. Oslo
 2. Raymond Johansen
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Energi
 5. Hafslund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Den største krafthandelen noensinne

 2. Rett til slaktebenken: Oslo kommune vil kjøpe tilbake og dele opp Hafslund

 3. Kaller Raymond Johansen inn på teppet etter milliardsmell for Oslo kommune

 4. Annonsørinnhold

 5. Frp-Stenersen tror ikke på Johansens kraft-regnestykke

 6. Betalt innhold

  Mildvær ga nedgang på 30 millioner for Hafslund