Milliardær-lord risikerer livsvarig

Han var blant verdens rikeste og mektigste. Nå risikerer lord Conrad Black (62) ruin, fengsel og vanære.

  • Hans-Christian Vadseth
Publisert:,

Mandag starter rettsaken mot den kanadiske mediemogulen i USA, og det er ikke småtteri Black anklages for.

Totalt skal sviket og bedraget Black skal ha gjort seg skyldig i mot aksjonærene i Hollinger dreie seg om 520 millioner kroner, kommer aktoratet til å hevde når saken mot Black og tre medtiltalte starter i Chicago mandag.

Les flere nyheter på E24.

Vekst og fall

Historien om Conrad Black er en historie om vekst, hovmod og fall. På sitt mektigste kontrollerte Black gjennom selskapet Hollinger International ledende aviser i en rekke land og stod på listen over verdens milliardærer.

Samtidig levde han på høy fot sammen med verdens jet-set og finansielle elite. Problemet var bare, ifølge amerikanske myndigheter, at Black ikke betalte for moroa selv.

I stedet skal han ha latt egne utgifter bli betalt av selskapet, samtidig som store pengebeløp skal ha blitt holdt unna eiernes kjennskap og kontroll.

Luksus-luksus

Blant eksemplene på utgifter som er fakturert Hollinger fant en granskingskommisjon i 2004 en håndveske for Blacks kone, Barbara, til 17.000 kroner og "sommerdrinker" til intet mindre enn 175.000 kroner.

Conrad Black lot Hollinger reparere sin Rolls- Royce for over 600 000 kroner, han fløy Concorde mellom London og New York for over 50.000 kroner til tross for at firmaet også holdt ham med privat jetfly til 8 millioner i året.

Black førte dessuten opp en fødselsdagsmiddag for sin kone til en verdi av drøye 300.000 kroner.

Conrad Blacks kone hadde sin egen ukentlige spalte i avisen Daily Telegraph, som Black eide. For dette betalte ektemannen henne rundhåndet. Som honorar og dekning av utgifter til "penner, blyanter, modem og PC" mottok hun 8 millioner kroner.

101 års fengsel

Dersom juryen på seks menn og kvinner finner Black skyldig, risikerer han å få inntil 101 års fengsel.

Før juryen kommer så langt at den er klar til å avsi en kjennelse, skal imidlertid aktor og forsvarere utkjempe en durabelig og trolig fire måneder lang kamp i rettsalen.

Og ikke overraskende: Black stiller der med noen av de dyreste og mest skarpskodde juristene penger kan kjøpe. Og han sier han er overbevist om at han vil bli frikjent.

Mer trøbbel

Fredag fikk imidlertid Blacks sjanser til å slippe unna et nytt skudd for baugen.

Da ble det kjent at en av avislordens nærmeste medarbeidere har inngått en samarbeidsavtale med amerikanske påtalemyndigheter. Mot å betale 180 millioner kroner, samt å vitne mot lord Black, skal hans nære medarbeider David Radler slippe billig unna, melder BBC.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Mediemogul kan få 35 år

  2. Medielord fikk 6,5 års fengsel

  3. Mediemogul løslatt mot kausjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter lavere temperatur under tilbudsfesten

  6. Businessens langdistanseløpere