LAKSESPRELL: Sjømatselskapene har hatt en eventyrlig oppgang de siste fem årene.

Foto: Marine Harvest

Kommentar: Hvor svømmer laksen i 2019?

Det er få sektorer som har hatt like sterk utvikling som laksesektoren. Kan himmelferden fortsette?

 • Mads Johannesen
  Mads Johannesen
  Mads Johannesen er investeringsøkonom i nettmegleren Nordnet.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Aksjemarkedet drives av forventninger. De siste års oppgang i lakseprisen har drevet aksjekursene oppover. Dette har ført til at Marine Harvest har rykket stadig høyere opp på listen over de største selskapene på Oslo Børs.

Oslo Seafood Index er opp vanvittige 480 prosent siden 2013, mot skarve 62 for Oslo Børs' Fondsindeks (OSEFX).

Analogien er enkel: Høyere priser fører til sterkere marginer, som igjen fører til økt inntjening for selskapene. Dette har vært tilfellet for alle lakseselskapene på Oslo Børs, og har drevet kursene opp på «all-time-high»-nivåer. Hva skal drive den gode inntjeningsveksten videre?

Etter mitt syn er det tre klare faktorer som kan bidra til ytterligere inntjeningsvekst for selskapene.

Les også: (E24+) Dette er Lakse-Norges mektigste personer

Nordnet

1. Volumvekst. Ser vi på grafen over, hvor tallene er hentet fra selskapenes resultatrapporter, viser denne en samlet volumøkning på 9 prosent fra 2018 til 2019. Disse selskapene utgjør i overkant av 30 prosent på totalmarkedet for laks, men gir likevel en god indikasjon på den veksten bransjen forventer det neste året.

Tar vi derimot i betraktning at selskapene har en historikk for å ikke innfri volumforventningene, kombinert med lus- og biomasseproblemer, synes jeg dette ser for optimistisk ut. Verdens største lakseoppdretter, Marine Harvest, skal etter sin guiding levere 13 prosent mer laks i 2019 enn i fjor.

Les også

Ferske tall fra oppdrettsbransjen: Venter vekst i 2019

For dem som husker tilbake til august i år, så vi at Marine Harvest tok ned volum-guidingen for 2018. Selv med stadig utvikling på teknologisiden, med offshore-merder og utvikling av landbasert laks, er ikke dette noe vi vil se full effekt av før i 2021. Dermed vil nok tradisjonell oppdrett i norske fjorder fortsatt være den viktigste produksjonsmåten i årene fremover.

2. Kostnadsbesparelser. Den andre faktoren som kan forbedre lakseaksjenes inntjening er kostnadsbesparelser. Ser vi derimot på denne grafen fra fiskeridirektoratet fra 2017, viser denne en 61 prosent kostnadsøkning per produserte laks frem til i dag.

Dette er urovekkende, og beviser nok en gang at kostnadsbonanzaen vi så i oljesektoren har smittet over på laksesektoren.

Nordnet

3. Lakseprisen. Den tredje og siste faktoren vi da sitter igjen med, er pris. Hvis vi tar utgangspunkt i fremtidsprisene fra Fishpool, forventes det en snittpris i 2019 på 62 kroner. Husker vi tilbake til januar 2017, hadde vi laksepriser på 75 kroner per kilo. Disse nivåene ser vi ifølge Fishpool ikke i 2019.

Samtidig som estimatene har økt har sektoren vært gjennom en betydelig reprising. Selskapene handles nå på en snitt P/E på 15, der argumentet for en høyere verdsettelse er at sektoren ikke er syklisk lengre og skal prises likere stabile konsumaksjer. I 2018 har vi, tross lavere laksepriser, likevel sett lakseaksjene stige 70 prosent på Oslo Børs.

Dette tyder på at investorene anser det som nærmest bankers at selskapene skal innfri på volum, pris og kostnadsbesparelser.

Om dette fortsetter i 2019, det gjenstår å se.

Nordnet
Les også

Bygger verdens største anlegg i sitt slag på Andøya

Les også

Sjømatbedrifter bak seks av syv søknader: Ny Giek-garanti falt i smak

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Sjømat
 3. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 4. Lerøy Seafood Group
 5. Austevoll Seafood
 6. Salmar

Flere artikler

 1. Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

 2. Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

 3. Betalt innhold

  Børsprofil: Mowi-aksjen virker stadig mindre avhengig av lakseprisen

 4. Rekordmye fisk i sjøen

 5. Julesesong løfter lakseprisen: Opp 50 prosent fra bunnen i september