Optimismen blant norske innkjøpssjefer falt tilbake i april

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) viser en nedgang til 59,1 i april. Men nedgangen er fra et høyt nivå, og påsken kan ha påvirket aktiviteten, påpeker Nima.

Nedgangen kommer etter en bred oppgang i mars.
  • Ine Brunborg
Publisert:

Optimismen blant norske innkjøpssjefer i industrien falt noe tilbake i april, ifølge den ferskeste PMI-undersøkelsen som utføres av DNB og Norsk Forbund for innkjøp og logistikk (Nima).

Den sesongjusterte indeksen falt med 1,4 poeng til 59,1, og indikerer dermed fortsatt vekst.

En indeks over 50 poeng uttrykker økt aktivitet, mens det motsatte er tilfellet når verdien er under 50.

Nedgangen kommer etter en bred oppgang i mars, og partene bak undersøkelsen understreker at indeksen fortsatt er på et høyt nivå.

– Endringene fra mars til april er alltid litt usikre, fordi påskens plassering kan påvirke bedriftenes aktivitet og sesongjusteringen, skriver styreleder i Nima, Tone Fintland, i en kommentar.

– Nedgangen er til et fortsatt høyt nivå. Dermed kan det se ut til at den brede oppgangen fra mars fortsetter, om i et litt mer moderat tempo.

Les også

NHO bekymret for at lånerabatt til småbedriftene drøyer: – Uheldig og unødvendig

Prisoppgang på varer

DNB og Nima påpeker at indeksen for priser på innkjøpte varer har ligget over 75 de siste tre månedene, for første gang i indeksens historie.

Prisoppgangen spenner seg bredt og omfatter blant annet metaller, trelast, kjemiske produkter og elektronikk, ifølge undersøkelsen.

«Det var svært få som meldte om lavere priser, men noen trakk frem fallende elektrisitetspriser og valutakursen,» står det i rapporten.

Les også

Detaljhandelen var uendret i mars etter tre måneder på rad med nedgang

Produksjon, ordre og sysselsetting

Produksjonsindeksen for april falt med 3,6 poeng til 57,3. Trenden peker fortsatt oppover, og «nivået er solid,» ifølge undersøkelsen.

Indeksen for nye orde falt også med 3,6 poeng til 56,5 i april. Der hvor ordrene var delt inn etter hjemmemarked og eksport, avtok hjemmemarkedsordrene med 4,7 poeng, mens eksportordrene steg med 1,0 poeng.

Sysselsettingsindeksen falt med 0,8 poeng til 59,5 i april. Det er fortsatt «svært høyt,» står det.

Les også

IMF advarer om nordmenns høye boliggjeld – igjen

Rekordhøy leveringstid

Indeksen for leverandørenes leveringstid steg med 4,2 poeng i april til rekordhøye 73,5.

En høy indeks betyr lang leveringstid. Det er vanligvis forbundet med høy aktivitet, men det kan også reflektere leveringsproblemer.

Lagrene av innkjøpsvarer falt med 1,0 poeng til 51,3 i april. Normalt antas det at lavere lager reflekterer høyere etterspørsel. Lagernedgang bidrar dermed til en høyere totalindeks, står det i rapporten.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Den norske innkjøpssjefindeksen faller for andre måned på rad

  2. Stemningen blant innkjøpssjefene snur: Norsk PMI stiger for første gang på tre måneder

  3. Litt mindre optimisme i industrien i august

  4. Norsk PMI stiger til 2007-nivå: Tyder på bred økning i industriaktiviteten

  5. Teknologismell på blandede Asia-børser