Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken: – Hvis Erna skal kjøre på med valgflesk, er det tiden for det nå

Selv regjeringens reviderte nasjonalbudsjett kan tirsdag bli overskygget av nyheter fra Kina.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika tror uken som kommer vil handle om norske tall, hvor mye regjeringen gir gass i revidert nasjonalbudsjett, og Kinas nyeste folketelling.
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

– Jeg tror dette blir en veldig norsk uke, med fokus på norske tall og hvor aggressiv regjeringen er, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

Første tall ut er prisveksten i Norge for april. SSB publiserer statistikken mandag morgen.

– Mitt anslag er 1,8 prosent inflasjon, sier Andreassen.

Det er under konsensus. Nordea anslår 2,1 prosent og DNB spår 2,0 prosent.

Eika-økonomens pessimistiske anslag begrunner han med at to drivere for inflasjon uteblir.

– Vi har et overskudd av utleieboliger, og det trekker ned husleie. Siden husleie er den største komponenten i konsumprisindeksen (KPI) vil det slå kraftig ut, sier Andreassen.

– Det andre er at kroneeffekten kommer til å bli veldig stor denne gangen.

Fra 1. mars til fredag 30. april gikk vekslingskursen fra 8,6 kroner per dollar til 8,24 kroner per dollar, ifølge Norges Bank. En sterkere krone gjør importerte varer billigere og fører isolert sett til lavere inflasjon.

– Jeg tror det bli svake inflasjonstall, sier Andreassen.

Les også

SSB-forsker: Utleieinvestorer har sørget for betydelig høyere boligpriser

BNP langt under mål

To dager etter inflasjonstallene, på onsdag, vil SSB også gi oss fasiten på hva fastlands-BNP ble i første kvartal 2021.

– BNP i første kvartal ligger på minus 0,7 eller 0,8 i de fleste estimat. Det er ganske svakt gitt at trenden, sier Andreassen.

Gitt en trend på to prosent i året, eller 0,5 prosent kvartalsvis, vil Norges første kvartal være mer enn halvannen prosent under trenden. Det er likevel ikke noe man trenger bekymre seg over, ifølge Eika-økonomen.

– Det er ikke så veldig viktig. Denne type tall kan man gjøre noe med, og det gjør man også akkurat nå i uken som kommer med revidert nasjonalbudsjett, påpeker Andreassen.

Les også

Aker jakter pengestrømmer for fornybarselskapet

Vil regjeringen gi gass i revidert nasjonalbudsjett?

Revidert nasjonalbudsjett kommer på tirsdag. Det har allerede kommet drypp fra regjeringen, men det er ennå ikke klart hvor mye friske midler de vil bruke og på hva.

– Spørsmålet er hvor mye regjeringen vil gi gass.

– Vanligvis er revidert nasjonalbudsjett rolige greier, men denne gangen blir det større tall, og jeg forventer ti milliarder kroner i friske penger, gitt at første kvartal ble noe svakere enn ventet, sier Andreassen.

Han peker også på at det viste seg at regjeringen brukte mindre oljepenger i fjor enn ventet. Statsregnskapet for 2020 viste et oljekorrigert budsjettunderskudd på 47 milliarder kroner mindre enn Finansdepartementet trodde det skulle bli.

– Med så høy ledighet som vi har nå, så risikerer vi at folk faller ut i et kaotisk ledighetsliv og i evigvarende trygd. Hvis Erna skal kjøre på med litt valgflesk, er det nettopp tiden for det nå. Det er ikke så farlig hvordan man bruker penger heller, bare man får folk i jobb, sier Andreassen.

Les også

Her merkes rekordstor prisforskjell mellom laks og torsk

Kronen kan løpe løpsk

Makroøkonomen har likevel én advarsel.

– Den vanskeligste variabelen nå er kronen. Den har gått sterkere enn folk har forventet, og hvis vi kommer ned under åtte blank for dollaren og ti blank for euroen, er vi på nivåer hvor folk kan bli redd for å investere i norsk næringsliv i konkurranse med utlandet.

Andreassen kobler kronen til det reviderte nasjonalbudsjettet ved at desto mer oljepenger regjeringen bruker, desto flere dollar og yen vil Oljefondet måtte veksle om fra utenlandsk valuta til kronen. Regjeringens egne kjøp av kroner vil isolert sett drive kronen høyere.

– Det tror jeg er det største motargumentet mot å gi ut valgflesk, sier Andreassen.

Eika-økonomen tror heller ikke Norges Bank står klar til å takle en situasjon med en krone som går sin egen vei. Høy inflasjon og BNP kan dempes med økte renter, men når renten allerede er på null, kan den ikke settes enda lavere for å svekke kronen.

– Kronen kan skyte av gårde ukontrollert, og da får ikke sentralbanksjefen gjort noe med det. Jeg tror derfor det er veldig farlig å løpe rundt i London og i Bloombergs spalter og love renteøkninger. Det er en farlig strategi å være først ute med renteøkning, og jeg tror de virkelig burde frykte at kronen styrker seg for mye, sier Andreassen.

Les også

Klimaministeren til kamp mot «Tesla-avgiften»

Utenfor Norge får vi i uken som kommer britiske BNP-tall og amerikansk inflasjon. Ukens største nyhet kan likevel ende opp med å komme fra Kina.

– Tirsdagens store begivenhet blir den kinesiske folketellingen, som blir offentliggjort natt til tirsdag norsk tid, sier Andreassen.

Den kinesiske folketellingen skulle etter planen kommet ut for en måned siden, men publiseringen har blitt trenert av regjeringen. Søndag 9. mai kom likevel nyheten om at tallene publiseres, allerede på tirsdag.

– Det blir veldig spennende å se. Spørsmålet er om Kinas befolkning har begynt å falle allerede i fjor, når man trodde det først skulle skje i 2030, sier Andreassen.

Synkende folkevekst i Kina kan snu opp-ned på mye. Eika-økonomen drar blant annet frem fortellingen om at dette er Kinas århundre, at Kina er på god vei til å overta USA økonomisk, og at veksten kun vil fortsette.

– Veksten i Kina er investeringstung og boligdrevet. En fallende befolkning kan endre på det, og det som kan bli rystende tall vil derfor møtes med stor spenning.

Les på E24+

Aksjene som kan dempe risikosparernes fall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Eika Gruppen
 4. Jan L. Andreassen
 5. Inflasjon
 6. BNP
 7. Kronekurs

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Nasjonalbudsjettet kan endre kraftig på økonomenes spådommer

 2. – En begivenhet som kan ha uante effekter

 3. Dette skjer denne uken: – Tallene er preget av pandemien

 4. Dette skjer denne uken: Inflasjonstall og revidert nasjonalbudsjett

 5. Dette skjer denne uken: Alle øyne på inflasjonen i USA