Helsedirektoratet anbefaler at nasjonale tiltaksnivåer på Østlandet oppheves

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at de nasjonale tiltaksnivåene i ring 1 og ring 2 på Østlandet forlenges.

Berit Roald / NTB
 • Oline Birgitte Nave (VG)
Publisert:

Det skriver Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i sine anbefalinger til regjeringen.

– Det er i dag bedre oversikt over smittesituasjonen for virusvarianter, heter det i FHIs vurdering.

I fylkene Oslo og Viken er det nå 20 kommuner hvor regjeringen har bestemt hvilke tiltak som skal gjelde. Disse kommunene er delt inn i «ring 1» og «ring 2».

FHI og Helsedirektoratet anbefaler nå at kommunene selv skal bestemme hvilke tiltak som skal gjelde fra og med 18. februar. Regjeringens tiltak varer foreløpig frem til og med i morgen, 17. februar.

FHI skriver at de likevel anbefaler kommunene å gjøre en lokal vurdering av situasjonen.

– For kommuner som har en stor grad av samhandling på tvers av kommunegrensene kan det være aktuelt med mobilitetsreduserende tiltak. Vi anbefaler at slike tiltak vurderes, og vedtas etter en lokal vurdering og eventuelt samordnet med nabokommuner, skriver Folkehelseinstituttet.

Regjeringen holder pressekonferanse i dag klokken 14.00. Da vil de presentere sine avgjørelser, som blir gjort på bakgrunn av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets anbefalinger.

Det er lett å bli forvirret av regjeringens nye tiltakssystem. Hva er det egentlig som gjelder?

Regjeringen har fire tiltaksnivå som de kan iverksette i kommuner og nabokommuner ved smitteutbrudd.

I kommuner hvor regjeringen har innført et tiltaksnivå, kan kommunen kun innføre lokale tiltak som er strengere enn regjeringens tiltakspakke.

De fire nivåene har hver sin liste med tiltak, hvor «nivå A» inneholder de mest inngripende tiltakene:

 • Nivå A: Særlig høyt tiltaksnivå
 • Nivå B: Høyt tiltaksnivå
 • Nivå C: Ganske høyt tiltaksnivå
 • Nivå D: Noe høyt tiltaksnivå

Hva med «ring 1» og «ring 2»?

Kommuner som har samme tiltaksnivå, går inn i samme ring. Da regjeringen i forrige uke presenterte tiltaksnivåer for kommuner i Vestland fylke, delte de kun kommuner inn etter tiltaksnivå.

Ring 1 på Østlandet består nå av kommunene Oslo, Halden og Sarpsborg. Frem til og med onsdag gjelder tiltaksnivå C, altså et «ganske høyt» tiltaksnivå.

FHI skriver at disse kommunene selv ønsker å videreføre tiltak på et høyt tiltaksnivå selv om de nasjonale nivåene avvikles, og at FHI kan gi råd og veiledning til kommunene for valg av lokale tiltak.

Under en pressekonferanse tirsdag i forrige uke uttalte byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, at han denne uken ønsket å gå ut av det nasjonale «ring-systemet».

Han uttrykte bekymring for at Oslo nærmer seg et bristepunkt:

– Vi ser altfor godt at tiltaksbyrden er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Det går en grense for hvor stor belastning folk kan bære, sa han i forrige uke.

I ring 2 gjelder tiltaksnivå D, altså det laveste tiltaksnivået, frem til og med i morgen.

Ring 2 består nå av kommunene Nordre Follo, Ås, Asker, Bærum, Indre Østfold, Hvaler, Fredrikstad, Moss, Rakkestad, Råde, Skiptvet, Våler, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Rælingen og Nittedal.

Helsedirektoratet skriver i sine anbefalinger at Hvaler og Fredrikstad ønsker at tiltakene forlenges med én dag, for å sikre tid til å vurdere og vedta eventuelle lokale råd og tiltak.

Se hvilke tiltak som gjelder i din kommune i VGs oversikt.

Den nasjonale smittetrenden er nå flat, ifølge VGs oversikt. 16 kommuner har stigende smittetrend, mens åtte kommuner har synkende smittetrend.

I går ble det registrert 353 nye smittetilfeller. Det er 105 flere enn gjennomsnittet de foregående syv dagene, som er på 248.

Publisert:

Flere artikler

 1. Innfører regionale tiltak i seks kommuner i Vestfold og Telemark

 2. Smitteutbrudd i Østfold: Dette er de nye tiltakene

 3. Oslo letter på tiltak

 4. Annonsørinnhold

 5. Mot inngripende tiltak i Oslo og omegn: Anbefaler å påby hjemmekontor

 6. Innfører ring-system for bergensområdet