Regjeringens nye coronatiltak

Regjeringen strammer inn på reglene for arbeidsinnvandring og ber kommuner vurdere påbud om hjemmekontor for arbeidstagere som ikke krever fysisk oppmøte.

Terje Bendiksby
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Mandag ettermiddag holder statsminister Erna Solberg pressekonferanse hvor nye tiltak for å begrense smitten legges frem. Også helseminister Bent Høie, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad deltar på pressekonferansen.

– Tiltakene vi presenterer nå vil vare til tidlig i desember, sier Solberg, og forklarer at dette er for at regjeringen skal måtte stramme ytterligere til.

Som E24 erfarte tidligere mandag strammer regjeringen nå inn på regelverket knyttet til arbeidsinnvandring. Frem til nå har utenlandsk arbeidskraft sluppet ti dager i karantene, for at de skal kunne gå på jobb.

Utenlandske arbeidstagere fra det som EU kaller for røde land, vil ikke lenger få unntak fra karanteneplikten. Dette er land som har mer enn 150 smittede per 100.000 innbyggere over 14 dager. Disse kan ikke begynne å arbeide før karantenetiden på ti dager er gjennomført. Denne regelen vil bli endret ved midnatt natt til lørdag.

Øvrige arbeidstagere fra utlandet kan fremdeles få karantenefritak, men her skjerpes reglene noe inn. Regjeringen krever nå at arbeidstagere som har fritidskarantene skal testes hver tredje dag og være innkvartert på enerom de ti første dagene i Norge.

De nye karantenereglene knyttet til øvrige arbeidstagere, og andre tiltak som presenteres av regjeringen mandag, gjelder fra midnatt natt til førstkommende onsdag.

Les også

JP Morgan: Short Zoom når en coronavaksine er på plass

Strammer inn på større arrangementer

Blant tiltakene som nå strammes inn er regelverket knyttet til større arrangementer. Dagens mulighet til å ha 600 personer på utendørsarrangementer strammes inn til å bare gjelde arrangementer hvor publikum sitter i fastmonterte seter.

Regjeringen foreslår også å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av regler for arrangementer, serveringssteder og arbeidstagere.

Samtidig gir regjeringen kommunene flere nye forslag til lokale tiltak som kan innføres ved høyt smittepress.

– Kommunene har rustet opp beredskapen, og vist at de kan håndtere lokale utbrudd. Nøkkelen til å slå ned smitten er gode og målrettede tiltak. Nå får kommunene enda flere verktøy, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.  

Disse forslagene inkluderer blant annet påbud om hjemmekontor for arbeidstagere med oppgaver som ikke krever fysisk oppmøte hele eller deler av arbeidsuker.

Kommuner bes også vurdere muligheten for stopp av innslipp på barer fra klokken 22, påbud om munnbind innendørs på offentlig sted der man ikke opprettholde minst én meter avstand.

Les også

Nordea-strateger: Nye nedstengninger truer resultatveksten

Nye regler i Oslo

Oslos byrådsleder Raymond Johansen kom regjeringen i forkjøpet mandag, og har allerede varslet at flere av regjeringens foreslåtte tiltak blir innført i hovedstaden fra torsdag. Dette er de nye tiltakene i Oslo.

 • Påbud om munnbind innendørs på offentlig sted (butikker, kjøpesentre) der man ikke kan opprettholde minst 1 meter avstand.
 • Påbud om munnbind innendørs på serveringssteder for ansatte og gjester i alle situasjoner der man ikke sitter ved et bord. 
 • Stans i innslipp til utesteder klokken 22.
 • Begrensning av deltagere på alle innendørs arrangementer uten fast seteplassering settes ned fra 50 til 20 personer.
 • Påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
 • Antallet kontakter gjennom en uke bør ikke overstige 10 personer i sosiale sammenhenger ut over husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter.

I tillegg viderefører Oslo kommune de tiltakene som allerede er innført. Byrådslederen la samtidig til at de vil følge opp grove brudd på smittevernforskriftene.

– Jeg har hatt dialog med politiet senest i dag og fremover vil vi vurdere å anmelde det vi anser som grove brudd på smittevernforskriften. Dette knytter seg spesielt til arrangementer der hvor man ikke følger smittevernreglene, sier Johansen.

Les også

Krisepakke gjør at hun fortsetter i reiselivet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Solberg-regjeringen
 3. Erna Solberg
 4. Bent Høie
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Oslo kommune strammer til coronatiltakene

 2. Regjeringen med nye tiltak: – Må sette det sosiale livet vårt på vent

 3. FHI og Helsedirektoratet uenige om skjenkestopp

 4. Innfører regionale tiltak i seks kommuner i Vestfold og Telemark

 5. Regjeringen innfører skjenkestopp fra klokken 22 i hele landet