Nytt EU-regelverk: Holdbarheten på norske egg skal kortes ned

EU har bestemt at holdbarheten på norske egg skal reduseres med en uke – fra 35 til 28 dager.

Nye EU-regler truer eggproduksjonen i distriktene, mener Nortura.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er uholdbart at norsk landbruk må betale dyrt for at søreuropeiske land har store problemer med mattryggheten, sier styreleder Trine Vaag i Nortura til Nationen.

– Vi har i en årrekke gjort tiltak for at norske forbrukere skal kunne spise salmonellafrie egg og det har vi lyktes med. Vi er nødt til å få et unntak fra dette regelverket, sier Vaag.

Hovedproblemet for Nortura og norske eggprodusenter er at kortere holdbarhet gjør at man må hente egg på gårdene oftere.

Nortura har regnet ut at fraktkostnadene vil øke med 65 millioner kroner årlig, hvis man skal hente egg to ganger i uken i stedet for én.

– Med vår desentraliserte struktur og vårt relativt lave volum, er det ikke forsvarlig å hente egg oftere enn en gang i uka, både på grunn av kostnader og på grunn av utslipp fra lastebilene, sier Vaag.

Vaag sier at egg fra høner i Troms og Finnmark, samt egg fra produsenter som ligger langt fra pakkeriene, blant annet på Vestlandet, i praksis vil være umulige å pakke på grunn av for kort holdbarhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Auke i matprisar: – Eg får 33 øre meir for mjølka

  2. Nortura bekrefter russisk hackerangrep

  3. Sanksjoner skaper ekstraarbeid for DNB: – Ukjent territorium for mange

  4. Klesbransjen kan vente seg strengere miljøkrav

  5. Betalt innhold

    Pristest på terrassebord: Store penger å spare