Boligprisene

Prisene på Obos-boliger steg kraftig i januar

Boligutbyggeren kaller prisveksten overraskende, og mener den er bekymringsfull for de som skal inn på boligmarkedet.

Prisveksten for Obos-boliger var høyere enn normalt i januar, samtidig som det ble solgt færre boliger enn vanlig.
  • Truls Lier
Publisert:

– Boligprisene pleier å stige i januar, men dette var overraskende mye, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo steg 6,9 prosent fra desember til januar, viser ferske tall fra boligutbyggeren. For hele landet var prisoppgangen 6,7 prosent.

De siste tolv månedene har Obos-prisene steget 6,7 prosent i hovedstaden. På landsbasis har prisen gått opp 6,1 prosent i samme periode.

Les også

Meglertopper: Nybolig-mangel presser opp Oslo-prisene

– Bekymringsfullt

Det er vanlig at prisene faller før nyttår og stiger i starten av året. Obos-prisene steg også mye i januar og februar i fjor, påpeker sjeføkonomen. Januar har siden 2004 i snitt gitt en oppgang på 3,5 prosent.

– Det er bekymringsfullt med så sterk prisvekst som vi fikk i januar, særlig for de som skal inn i boligmarkedet for første gang. Samtidig må de månedlige svingningene, og særlig slike store prishopp, tolkes med varsomhet, sier Monsvold.

I desember falt prisene på Obos’ bruktboliger i Oslo 0,8 prosent. For hele landet var prisene ned 2,1 prosent i fjorårets siste måned.

Obos-statistikken dekker omtrent 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter moderat prisvekst

Det ble solgt langt færre Obos-boliger enn normalt i Oslo i årets første måned. Omsetning var ned 18 prosent målt mot snittet i januar fra 2016 til 2021.

– Vi må tilbake til januar 2016 for å finne færre omsatte boliger i Oslo i januar. Tilbudet av boliger i hovedstaden er for lavt, dermed drives prisene opp, sier Monsvold.

Les også

Dyrere å leie bolig: – Den giftige cocktailen er blitt enda giftigere

Fremover venter Obos moderat prisvekst, og peker blant annet på ventede rentehevinger, økt inflasjon og gjenåpning av samfunnet. Boligutbyggerens sjeføkonom tror prisveksten lander på rundt 3 prosent både i Oslo og i landet som helhet i 2022.

– Selv om prisveksten ble svært sterk i januar, tror vi markedet vil dempe seg utover året, og da spesielt når renteøkningene begynner å bite, sier Monsvold.

– Lav ledighet og utsikter til høyere lønnsvekst vil motvirke et større prisfall som følge av økt rente. Fortsatt tilbudsunderskudd trekker også prisene opp, men vi forventer at det vil komme flere boliger ut i markedet i tiden framover, sier sjeføkonomen videre.

Senere i uken får vi vite hvordan boligprisene har utviklet seg for det brede markedet. Torsdag legger Eiendom Norge frem sin boligprisstatistikk for januar.

Les også

Prisene på Obos-boliger i Oslo fortsatte å falle i desember

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Obos
  3. Boligpriser
  4. Boligprisstatistikk

Flere artikler

  1. Prisene på Obos-boliger falt i mars

  2. Obos-prisene i Oslo steg kraftig i mai: – Det er selgers marked om dagen

  3. Meglertopp mener boligmarkedet har snudd

  4. Boligprisene steg rekordsterke 4,8 prosent i Norge i januar

  5. Prisene på Obos-boliger i Oslo fortsetter å falle