Aktiviteten i industrien fortsetter oppover

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) klatret videre i april. Forsyningskrisen ser ikke ut til å være på hell, og ingen opplever prisnedgang.

Produksjon, nye ordre og sysselsettingen hadde en tydelig oppgang, ifølge undersøkelsen. Bildet er en illustrasjon, og viser sementprodusenten Norcems fabrikk i Brevik.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) steg videre til 60,6 poeng i april, justert for sesongvariasjoner.

Det er opp 0,9 poeng fra mars og det høyeste nivået siden november i fjor, viser undersøkelsen DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima) står for.

Indeksen brukes som et mål på aktiviteten i industrien, og hvis den ligger over 50 poeng er det et uttrykk for økt aktivitet fremover.

Ingen opplever prisnedgang

DNB og Nima gjentar at det er lite som tyder på at flaskehalser i produksjon og transport går mot slutten. Det samme gjelder prisveksten.

«Det er fortsatt mange som rapporterer om oppgang i innkjøpspriser, dog litt færre enn i mars. Prisoppgangen er bredt basert og ingen rapporterte om prisnedgang», skriver DNB og Nima.

Leverandørenes leveringstid falt med 2,6 poeng, men er fortsatt på et høyt nivå. Lang leveringstid betyr vanligvis høy aktivitet, men kan også komme av leveringsproblemer

Varelagrene steg samtidig med 2,4 poeng. Normalt tyder det på lavere etterspørsel, men DNB og Nima påpeker at «flere rapporterer om lagerøkninger for å sikre seg mot ustabile leveranser.»

Produksjonen tydelig opp

PMI består av fem underindekser om produksjon, sysselsetting, nye ordre som kommer inn, leveringstiden til leverandøren og lager av innkjøpte varer.

Undersøkelsen viser denne gangen en tydelig oppgang for både produksjon, sysselsetting og nye ordre i april.

Produksjonen økte med 3,1 poeng til 59,3 poeng, og en beregnet trend viser tydelig oppgang hittil i år. Ordreinngangen økte med 1,1 poeng til 59,8 poeng

Sysselsettingsindeksen tok seg samtidig opp 2,2 poeng, til 61 poeng i april.

«Det ser dermed ut til at aktiviteten i industrien fortsatt har utviklet seg godt», skriver DNB og Nima.

Publisert:
Gå til e24.no