Splittet syn på kronekursen: – Det store spørsmålet er rentehevingen

Mot dollaren er kronen nå på sitt laveste siden november 2020. Det store spørsmålet de kommende ukene er rentehevingen, skriver DNB Markets.

Den norske kronen er på sitt laveste mot dollar på over ett år.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Den siste måneden har kronen falt over seks prosent mot dollaren, og snaue fire prosent mot euroen.

Lavere oljepris og omikron-varianten av covid-19 er hovedårsakene til fallet for kronekursen, skriver Nordea Markets og DNB Markets i hvert sitt notat.

Samtidig mener Nordea nå at bunnen nå er nådd for kronen.

Kaldt vær er godt nytt

«Vi tror vi er nær toppen [for euro og dollar mot kronen]; kronen bør styrkes når risikoviljen blir bedre og oljeprisen stiger igjen. Risikoen i vårt syn er hvis vaksinen viser seg å være lite effektiv mot alvorlig sykdom og/eller hvis omikron viser seg å være farligere», skriver Nordea.

Les også

Brå svingninger i oljeprisen etter Opec+-enighet

De viser til at Opec+-landene overrasket markedene forrige uke da de holdt seg til planen om å øke oljeproduksjonen med 400.000 fat om dagen, men at Opec samtidig står klare til å snu dersom det skulle vise seg nødvendig.

Det kalde været bør gi etterspørselen et oppsving de neste månedene, tror Nordea, som peker på at høy oljepris er godt nytt for kronen.

Omikron er fellesnevneren

«Olje er imidlertid ikke det eneste spillet i byen», påpeker Ingvild Borgen for DNB Markets, som minner om at fellesnevneren både for risikoviljen i markedet, den globale veksten og Norges Banks rentebeslutning neste uke, er omikron.

«Det store spørsmålet for investorene akkurat nå er om Norges Bank vil gjennomføre den varslede rentehevingen på desember-møtet», heter det i DNBs notat.

Les også

Frykter omikron-smell: – Den største utfordringen

Men i fraværet av ny informasjon om omikron, tror DNB Markets fortsatt at det overvekt av sannsynlighet for at sentralbanken følger planen.

«I og med at usikkerheten rundt omikron ser ut til å ha vært hoveddriveren for renteforventningene, oljeprisen og risikoviljen nylig, som alle påvirker kronekursen, tror vi at omikron-usikkerheten også vil være utslagsgivende for veien videre for kronekursen», skriver Gjerde.

«Rulett for kronen»

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-Gruppen sa i E24-podden 30. november at han tror kronekursen kan gå «veggimellom» ved en renteheving i desember.

– Jeg forstår egentlig ikke dette behovet for å heve rentene nå. Det er også strategimessig to valg Norges Bank gjør, det ene er at de hever før de ser problemene i hvitøyet, og det andre er at de er villige til å ta mer risiko enn de andre sentralbankene gjør, sa Andreassen.

– Hvis du ser på vårt naboland Sverige, så har de sterkere økonomisk vekst og høyere kjerneinflasjon enn vi har, men de velger å holde renten uendret til 2025.

Sjeføkonomen har kalt dette en rulett med kronen, blant annet fordi renteforskjellene mot Sverige og Europa kan tiltrekke seg mye interesse fra utenlandske kronekjøpere.

– Dette minner meg veldig om 2002, da det var et dyrt lønnsoppgjør, men mye annet i verden pekte nedover, og allikevel valgte Norges Bank å sette opp renten. Da fikk vi en veldig sterk kronekurs i 2003.

– Jeg spår ikke nødvendigvis at det vil skje, og det er derfor jeg bruker rulett-analogien, at dette er en risikofylt ferd, hvor i praksis det viktigste som nå skjer i norsk penge-, finans- og kredittpolitikk er hvor denne kronen skal havne i 2022, sier Andreassen i E24-podden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Norsk krone
 3. Nordea Markets
 4. DNB Markets
 5. Oljepris
 6. Norges Bank

Flere artikler

 1. Kronen svekkes etter oljeprisfall og børsnedgang

 2. Nordea Markets om kronen: Vær forberedt på et ruglete 2022

 3. 2022 byr på rentehopp og økt inflasjon: – Lønnstagerne har høyere forhandlingsmakt

 4. Kronestyrkingen fortsetter – billigste dollar på to måneder

 5. Ukraina-krigen bidrar til billigste svenske krone siden 2019