VENNER: Statsminister Støre (til høyre) har erklært seg inhabil i den mulige ansettelsen av sentralbanksjef Jens Stoltenberg. Arkivfoto.

Det kan bli bråk igjen og igjen

Et hinder på veien til jobben som sentralbanksjef er oversteget for Jens Stoltenberg. Men hvor vågal er regjeringen?

Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Det rent formelle er ryddet av veien. Jens Stoltenbergs vennskap med statsministeren gjør ham ikke inhabil som sentralbanksjef. Det er i korthet konklusjonen fra Justisdepartementets lovavdeling, som ble offentliggjort tirsdag.

Konklusjonen er utvilsomt en delseier for jobbsøkeren Stoltenberg. Lovavdelingen i Nydalen er den tyngste offentlige premissleverandøren i habilitetsspørsmål. Den som alle regjeringer lener seg på. Et rødt lys herfra ville kvelt jobbsøknaden i fødselen.

er Natos generalsekretær videre. Stadig står kampen mellom ham og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. En utnevnelse av Øystein Olsens etterfølger vil komme i statsråd om få uker.

Lovavdelingens konklusjoner er også en delseier for Finansdepartementet. Jobben som sentralbanksjef må du oppfordres til å søke på om du skal ha noen sjanse til å få den. Slik fungerer det i praksis i Norge. Departementets oppfordringen til Stoltenberg (og Bache) om å søke stillingen, ville derfor sett pussig og prematur ut om lovavdelingen nå satte på habilitetsalarmen.

Det betyr ikke at vår tidligere statsminister nå har fått en blankofullmakt som sentralbanksjef. Lovavdelingen har dessuten åpenbart fått begrenset med informasjon om vennskapet og samarbeidet mellom Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre. «Beskrivelsene er knappe», heter det.

Og det tas forbehold. Vår tidligere statsminister har et utstrakt nettverk. Lovavdelingen vil ikke utelukke at «det vil foreligge særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til Stoltenbergs upartiskhet i konkrete saker». Da må i tilfelle nye konkrete habilitetsvurderinger gjøres.

Les også

Jens Stoltenberg er ikke inhabil som sentralbanksjef

Les også

Stoltenberg har ringt sentralbanksjefen fire ganger siden august

Dessuten er det verdt å merke seg at lovavdelingens oppgave har vært snever. Her får vi ingen konklusjoner rundt sentralbankens uavhengighet. Selv om Stoltenbergs gamle bånd til Arbeiderpartiet nettopp er noe av det kritikerne problematiserer mest.

Nå vil debatten likevel stort sett igjen bevege seg videre. Vekk fra jus, som jo egentlig aldri har spilt en hovedrolle. Og tilbake til de faglige og politiske vurderingene, der denne interessante saken stort sett har ligget hele tiden.

For regjeringen må det i så måte være et tankekors at rekken av saker som problematiserer jobbsøker Stoltenberg bare vokser. Kontakter og middager med ulike samfunnstopper tar overskrifter. Og tirsdag kom blant annet kritikk fra Venstre mot Støres Stoltenberg-uttalelser på ulike tidspunkt.

På Stortinget sitter for øvrig nok av prinsipielle motstanderne av en Stoltenberg-utnevnelse. Budsjettpartner SV flagget tidlig motstand. Koret av opposisjon har bare vokst den siste uken. Siv Jensen har rykket ut. Selv Høyres mulige kronprinsesse Tina Bru har flagget betenkeligheter. Det er verdt å legge merke til, selv om Høyre som parti ikke har tatt side.

Les også

Siv Jensen ber Stoltenberg trekke sitt kandidatur til stillingen som sentralbanksjef

Samtidig er det mange sterke argumenter for Jens Stoltenberg. Han er en av de mest komplette statsministrene og lederne Norge har hatt i moderne tid. Han er god med folk og god med tall. Han bidro sterkt til å bygge opp rammen for Oljefondet.

Og det er bra Natos generalsekretær igjen vil bruke sine egenskaper og engasjement i det norske samfunnet. 62-åringen bør være toppkandidat til det meste. Noen håper sikkert også i det stille på et politisk comeback.

Men blir Stoltenberg utnevnt til sentralbanksjef, er regjeringen modig. Eller sågar smått vågal. For den statsråden som vurderes habil til ta avgjørelsen, vraker i tilfelle en ytterst kompetent motkandidat samtidig.

Og skulle det senere dukke opp nye prinsipielle saker om Norges Banks uavhengighet, så vil neppe motstanderne av utnevnelsen gå stille i dørene. Da kan det bli bråk igjen og igjen. Uansett hva lovavdelingen landet på nå.

Les også

Ny sentralbanksjef blir ikke utnevnt fredag

Les også

Støre og oljefondssjefen snakket om Stoltenberg som sentralbanksjef

Les også

Støre og oljefondssjefen snakket om Stoltenberg som sentralbanksjef

Publisert:
Gå til e24.no