Mowi-sjefen om regjeringens skatteforslag: - Veldig skuffende

Mowi-sjef Ivan Vindheim mener det nye forslaget fra regjeringen endrer lite, og kjøper ikke premisset med at de «har gitt etter».

HARDT UT: Ivan Vindheim, sjef i Mowi ASA.
Publisert:

– Dette er bare flikking og endrer ingenting. Så dette er veldig skuffende, men dessverre ikke uventet. Det viser bare at høringsrunden ikke var reell, sier Vindheim til E24.

I det ferske forslaget jekker regjeringen ned skattesatsen til 35 prosent, fra 40 prosent i det opprinnelige forslaget.

Både statsminister Støre og finansminister Vedum understreker at regjeringen har lyttet til innspill fra høringsrunden.

Ifølge Støre er det lagt særlig vekt på at ordningen skal sikre fortsatt vekst, samtidig som en andel av grunnrenten i havbruksnæringen skal gå til fellesskapet.

Regjeringens forslag vil fremmes for Kongen i statsråd senere i dag, og proposisjonen vil deretter bli lagt frem for Stortinget.

Grunnrenteskatten ble innført fra starten av året, før fristen i en omfattende høringsrunde gikk ut. Forslaget fra i fjor høst dreier seg om en særskilt skatt på 40 prosent på oppdrett av laks og ørret, basert på store overskudd i bedrifter som får utnytte felles naturressurser.

14.000 sider

Laksenæringen har protestert voldsomt mot forslaget, og reagerer særlig på usikkerheten det har skapt.

Flere oppdrettsgiganter har utsatt milliardinvesteringer som følge av dette, og noen har tydd til permitteringer.

En omfattende høringsrunde som resulterte i 416 svar på rundt 14.000 sider, ble avsluttet i januar.

– Går ikke

Vindheim er krystallklar på at forslaget kommer til å få store negative konsekvenser for den norske havbruksnæringen. Mowi-aksjen er ned 1,13 prosent snaue 40 minutter etter åpning på Oslo Børs tirsdag.

– Og ikke minst sårt tiltrengte arbeidsplasser langs kysten. Mowi alene står bak hver 300 arbeidsplass i Norge og ingenting ville glede oss mer enn å skape flere arbeidsplasser i distrikts Norge.

Mowi-sjefen mener dette nå blir vanskelig.

– Med disse rammevilkårene går det selvfølgelig ikke. Men dette føyer seg bare inn i rekken av nærings- og kystfiendtlig politikk fra Støre-regjeringen, sier Vindheim.

Publisert:

Her kan du lese mer om