Saudi-Arabia med rekordstort budsjettunderskudd

Oljeprisfallet har påført saudiarabisk økonomi et sviende nederlag, med rekordstore 855 milliarder kroner i underskudd i år, viser tall fra verdens største oljeeksportør.

BUDSJETTSMELL: Saudi-Arabias kong Salman la mandag fram sitt første budsjett siden han overtok makten i januar i år.
  • NTB
Publisert:

Inntektene for 2015 havner på 1.414 milliarder kroner, mens utgiftene ender på 2.269 milliarder kroner, viser tall som kongedømmet la fram mandag.

Underskuddet i år er rekordstort. Det er andre år på rad at Saudi-Arabias økonomi går i minus. I fjor var underskuddet på 153 milliarder kroner, det første underskuddet siden 2009.

Oljeinntekter utgjør mer enn 90 prosent av alle inntektene som kongedømmet har. Det internasjonale pengefondet og andre internasjonale organer har oppfordret myndighetene i Riyadh og de øvrige oljeavhengige landene rundt Golfen til å kutte kostnader, spesielt utgifter til subsidier og statlige lønninger, og i stedet utvide økonomien slik at den har flere bein å stå på.

Saudi-Arabia sitter på pengereserver som ved utgangen av 2014 utgjorde 6.389 milliarder kroner. Av dette beløpet ble 698 milliarder kroner brukt over årets budsjett. I tillegg har myndighetene tatt opp en innenlandslån på 174 milliarder kroner.

Kong Salman la mandag fram budsjettet for 2016 der han legger opp til et underskudd på 759 milliarder kroner. Dette er hans første budsjett etter at han overtok tronen i januar i år

Les også

– Veldig få prosjekter blir avvist fordi de er for dyre

Les også

I disse landene kan du få billig ferie i 2016

Les også

Forskere: Nordisk velferd tåler mange flyktninger

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Regner med langvarig lav oljepris

  2. Betalt innhold

    Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

  3. Lav oljepris tvinger Saudi-Arabia til velferdskutt

  4. Han vil reformere Saudi-Arabia: – Veldig vanskelig

  5. Kjemper om makten over verdens største oljeeksportør