VILLE GITT 7000 ÅRSVERK: Aker Solutions mister Goliat-kontrakt

Aker Solutions får ikke kontrakt på Goliat-feltet.

TAP: Finansavisen anslår at Aker tapte 11 milliarder kroner siden 2007.

 • Jo Andre Aakvik
 • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

Eni har meddelt Aker Solutions

OSE

AKSO

at selskapet ikke får EPC-kontrakten for levering av en FPSO (flytende enhet for oljeproduksjon) til Goliat-feltet, som er den første utbyggingen av et oljefelt i den norske delen av Barentshavet.

I steden for Aker Solutions har Eni valgt å satse på Hyundai Heavy Industries på kontrakten som opplyses å ha en ramme på rundt 7 milliarder kroner.

Aker Solutions-aksjen faller cirka 4 prosent på Oslo Børs.

Følg aksjen her!

"På bakgrunn av grundig vurdering av både tekniske og kommersielle kriterier, ble det mest konkurransedyktige tilbudet valgt. Kontrakten ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse i tråd med norske og internasjonale anskaffelsesprosedyrer", skriver Eni i en pressemelding mandag morgen.

Milliardkontrakten omfatter arbeid i forbindelse med detaljprosjektering, anskaffelser, bygging, klargjøring for drift samt transport fra Korea til Norge.

Eni er operatør med en andel på 65 prosent i Goliat, mens Statoil sitter på de resterende 35 prosentene.

Aker Solutions er kontrollert av Aker Holding - selskapet som kom i stand da staten kjøpte seg inn i Aker Solutions sommeren 2007.

Aker Holding er eid av Kjell Inge Røkkes Aker, den norske staten, Saab og Wallenberg-selskapet Investor.

7.000 årsverk

- Vi er selvfølgelig skuffet, men vårt fokus nå er å vinne andre nybyggingskontrakter og sikre vår offshorekompetanse i et utfordrende marked, sier kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i børsmeldingen.

Klikk her for å motta E24s Nyhetsbrev

Hvis Aker Solutions hadde fått kontrakten ville ingeniørdelen blitt utviklet i Oslo, mens verftsarbeidet ville blitt bygd på verftene i Stord og Egersund, og kontrakten ville gitt 7.000 årsverk i Norge.

- Det er for tidlig å si hvordan dette vil påvirke vår fremtidige verftskapasitet i Norge. Vi vil samarbeide med våre ansatterepresentanter for å jobbe frem en felles forståelse om den nåværende utfordringen, sier Lindbæk.

- Worst case

- Dette er det "worst case-scenariet" vi har fryktet. Vi har hatt ordretørke lenge, og nå mister vi også de to store kontraktene - Golita-utbyggingen og Ekofisk - som vi har slåss om. Dette er dramatisk, sier ansatterepresentant Atle Teigland i Aker Solutions-styret til E24.

Han frykter at det i løpet av noen måneder nå vil komme permitteringer eller oppsigelser.

- Vi har fortsatt noe arbeid igjen på verftene, men dette er prosesser som tar tid, og man bør helst ha nye kontrakter før de gamle er ferdige. Sånn det ser ut nå, vil vi mot slutten av året og inn i 2011 stå i fare for å miste arbeidsplasser, sier Teigland, som legger en stor del av skylden for den dramatiske situasjonen på myndighetene.

- Vi har tidligere advart mot at det foregår uredelig konkurranse i verftsnæringen, og så langt vi kan er det en prisdifferanse på tilbudene i denne konkurransen som ikke kan forklares ut fra lønnsforskjeller og andre vanlige konkurransefaktorer. Det er greit å tape en konkurranse mot en bedre konkurrent, men bittert å tape etter å ha blitt ført bak lyset, sier Teigland, som nå håper myndighetene vil se nærmere på konkurransesituasjonen.

Resultatpresentasjon 17. februar

Eni opplyste i januar at selskapet har valgt å gå for en Sevan-plattform for Goliat-feltet.

Investor-ansvarlig Lasse Thorkildsen vil ikke si noe om hvordan ordrereserven nå er ved verftene.

- Det vil vi opplyse om på kvartalspresentasjonen 17. februar, sier Thorkildsen til E24.

Flere nyheter på E24.

Følg E24 på Facebook

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions

Flere artikler

 1. - Et monument over norsk naivitet

 2. - Fryktelig synd at Aker Solutions ikke vant

 3. Børsen faller kraftig

 4. Annonsørinnhold

 5. Ber regjeringen granske Goliat-saken

 6. Betalt innhold

  – Betal overskridelsene selv