Veksthopp i USA

Men den amerikanske økonomien vokser mindre enn de fleste regnet med.

VIKTIG FOR ØKONOMIEN: Amerikanernes private forbruk er en viktig faktor for USAs økonomi. Her fra handlegaten Lexington Avenue i New York.
Publisert:

Den økonomiske verdiskapningen (bruttonasjonalprodukt) i USA økte med 2,3 prosent, omregnet til årlig vekstrate, fra første til andre kvartal.

Samtidig ble veksttallet for første kvartal opprevidert fra minus 0,2 prosent til pluss 0,6 prosent.

Det viser tall som det amerikanske handelsdepartementet offentliggjorde torsdag ettermiddag.

Les også

Sjeføkonom om Fed-beslutning: – Haukene holder seg fortsatt i ro

På forhånd har forventningene til veksttallene sprikt fra et lavt anslag på 1,2 prosent årlig vekstrate fra første til andre kvartal som det laveste til 3,8 prosent som de høyeste. Gjennomsnittsanslaget har ligger på 2,6 prosent, ifølge morgenrapporten fra DNB Markets.

Ifølge Bloomerg ligger forventningene noe høyere, med et gjennomsnittsanslag på 2,9 prosent.

Oppreviderte første kvartal

Det var også ventet en opprevidering av første kvartal som opprinnelig viste en nedgang på 0,2 prosent. Opprevideringen til en plussvekst på 0,6 prosent blir hovedsakelig forklart med nye beregningsmetoder fra statistikkmyndighetenes side.

Ifølge den amerikanske regjeringen var veksten i andre kvartal drevet av privat forbruk og da særlig store investeringer som bilkjøp og boligbygging.

SYKKELGLAD: Etter en sykkeltur tok sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank seg tid til å kommentere de amerikanske veksttallene.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank hopper ikke i stolen over de nye veksttallene.

– Ikke noe kanonkvartal, men helt greit, sier han til E24.

Les også

Her kan neste finanskrise komme fra

– Foruroligende

Han merker seg imidlertid at amerikanske myndigheter samtidig har nedrevidert den økonomiske veksten for de tre foregående årene med 0,25-0,3 prosentpoeng.

Med tanke på at sysselsettingen i USA har økt i disse, mener han at det forteller at vekstevnen i den amerikanske økonomien er blitt lavere.

– Er det noe foruroligende her, så er det at vekstpotensialet er lavere, sier Andreassen.

Les også

Vekst-anslag gir feststemning: – Amerika er tilbake!

Den tilsynelatende svake produktivitetsveksten har også sine konsekvenser for rentesettingen til den amerikanske sentralbanken fremover.

– For renten har dette to konsekvenser. Lav potensiell vekst trekker i retning av tidligere renteøkning, men lavere økning på sikt, sier han.

Andreassen tror imidlertid ikke, basert på uttalelsene til den amerikanske sentralbankens onsdag, at den første økningen i den amerikanske styringsrenten siden 2006 kommer allerede i september.

Les også

Sjeføkonom om Fed-beslutning: – Haukene holder seg fortsatt i ro

Les også

Vekst-anslag gir feststemning: – Amerika er tilbake!

Les også

Høy dollarkurs rammer motoren i verdens største økonomi

Publisert: