- Dette er et pokerspill, og Spania bløffer ikke

Eurosamarbeidets fremtid kan stå i fare, sier rådgiver for den spanske regjeringen etter at ESB gir landet en kald skulder i forsøket på å redde Bankia.

KALD SKULDER: Spania blir møtt med en kald skulder av Den europeiske sentralbanken (ESB) i sitt forsøk på å redde krisebanken Bankia.

  • Kristin Norli
Publisert:,

Spanias plan om å få krisebanken Bankia på rett kjøl gjennom indirekte tapping av Den europeiske sentralbanken ESB, blir kontant avvist av ESB, melder Financial Times.

Bankia er i ferd med å bli overtatt av spanske myndigheter, etter at bankens råtne boliglån har blitt en umulig byrde å bære. I prosessen har det også kommet frem at moderselskapet til Bankia, BFA-gruppen, hadde et underskudd på hele 3,3 milliarder euro i fjor.

Løsningen, slik foreslått av Spania, er å oppkapitalisere Bankia gjennom å gi BFA-gruppen obligasjoner til en verdi av 19 milliarder euro, som så kan bli brukt som sikkerhet for lån fra ESB.

Forslaget falt på stengrunn i går kveld.

Den europeiske sentralbankens beskjed til myndighetene i Madrid er at Bankia trenger en faktisk kapitalinnsprøytning.

Planene Spania har luftet frem til nå, tøyer grensene for hva EU tillater av «pengepolitisk finansiering», altså sentralbankers muligheter til å betale for offentlig forbruk, ifølge to tjenestemenn i ESB som Financial TImes har snakket med.

Men ESBs avslag ser ut til å gjøre spanjolene mer bestemt på at den eneste veien ut av denne krisen for Spania, er dersom ESB stiller opp med statslån til til landet.

«Siste utvei»

Mens eurokrisen har utspilt seg, har denne typen «siste utvei» vært luftet tidligere. Men ESB har satt sine kjøp av statsobligasjoner fra europeiske land på vent.

Da økonomiene i Irland, Portugal og Hellas begynte sine fall utfor stupet, var det redningspakker, i hovedsak basert på midler fra EU (finansiert av medlemslandene) og Det internasjonale pengefondet, som fanget dem opp.

Men å akseptere disse redningspakkene, som følges av strenge krav til innstramming, privatisering, budsjettkutt og avtaler med kreditorer, har vært katastrofalt for de landene som har fått penger, hevder høytstående regjeringstjenestemenn i Spania.

- Pokerspill

Ifølge Financial Times er oppfatningen innad i den spanske regjeringen nå at Spania allerede har gjennomført de reformene som EU har krevd, og at ESB nå må gi landet en hjelpende hånd.

Hvis ikke står eurosamarbeidets fremtid i fare, lyder advarselen fra korridorene i maktapparatet i Madrid.

- Dette begynner å bli som en runde poker. Og jeg tror ikke Spania bløffer, sier en rådgiver for den spanske regjeringen til FT.

I ESB uttrykkes det derimot skuffelse over at Spania legger planer på bordet uten å konsultere med banken først.

Men ifølge anonyme kilder i ESB reagerer sentralbanken først og fremst på at den spanske planen for å redde Bankia i praksis er en innrømmelse av avmakt.

Dersom Spania indirekte må tappe ESB, betyr det i praksis at landet ikke har råd til å redde banken ved hjelp av egne midler, ei heller til å betale markedsrenten på lån i øyeblikket.

Boligboble

Spanske banker sliter i hovedsak i dag på grunn av kollapsen i landets eiendomssektor. Den totale byrden på finanssektorens skuldre som følge av kollapsen, er beregnet til rundt 180 milliarder euro.

Under finanskrisen sprakk den spanske boligboblen, som var på topp i 2006. I 2006 ble det satt i gang bygging av flere boliger i Spania enn i Tyskland, Italia, Frankrike og Storbritannia til sammen.

Da boblen sprakk og økonomiene i Europa begynte å falle tilbake, ble det raskt klart at det ikke var kjøpere til de mange boligene som var bygget.

Flere artikler

  1. Akutte problemer gjenstår etter krisehjelp til Spania

  2. Forgjeldede regioner truer Spania

  3. Rekorddyrt for Spania å låne penger

  4. Annonsørinnhold

  5. EU og Spania samtaler om ny krisepakke 

  6. - Spania vil forbli i resesjon