BETALER 145 DOLLAR FATET: Norwegian flyr uten sikring

Mens store flyselskaper som SAS har beskyttet seg mot den skyhøye drivstoffprisen på 145 dollar fatet, må Norwegian betale full pris.

Publisert:

Flyselskapene rammes for fullt av høye drivstoffpriser, og enkelte har allerede gått konkurs (se faktaboks).

I Norge er Norwegian

OSE

NAS

betydelig mer utsatt enn erkekonkurrenten SAS SAS-NOK, ettersom Norwegian ikke har noen sikring mot skyhøye drivstoffpriser.

SAS og de fleste store flyselskap har sørget for delvis beskyttelse, ved at man har sikret seg en garantert oljepris (såkalt hedging) på deler av drivstofforbruket.

Å sikre oljekostnadene ligner på å binde renten på boliglånet for vanlige forbrukere.

Flydrivstoffet har de siste månedene i snitt ligger mellom 35 og 40 dollar høyere enn oljeprisen. Hittil i april har flydrivstoffet i snitt kostet 145 dollar fatet, mens oljeprisen har ligget på 108 dollar fatet.

- Det er ingen tvil hos oss om at hedging er gunstig. Vi er veldig glad for at vi har sikret 40 prosent til fast pris. Det gir betydelig mindre risiko, sier investorkontakt Sture Stølen i SAS til E24.

I årets første halvår er SAS sikret at 40 prosent av drivstoffutgiftene koster noe over 89 dollar fatet - altså nesten 50 dollar lavere enn hva Norwegian må ut med i dag.

Les også:

- Oljen biter

Drivstoff utgjør nå rundt 20 prosent av utgiftene for SAS, og mellom 25 og 30 prosent for lavprisselskapet Norwegian.

- Vi ligger åpne, det er klart drivstoffprisene biter litt nå. Vi vurderer fortløpende en sikring, men oljeprisen er for høy i dag, sier finansdirektør Frode Foss i Norwegian til E24.

For Norwegian er nå drivstoffprisene den klart største utgiftsposten. Finansdirektøren er klar for å binde ved en oljepris ned mot 80 dollar fatet.

- Ser vi en oljepris ned mot 80 dollar fatet, vil vi sterkt vurdere å binde. Vi er innstilte å binde opp en god del på kort sikt, opp mot 70 prosent. På lengre sikt kan vi binde opp mellom 25 og 30 prosent.

- Men er det realistisk med en oljepris under 80?

- Vi følger med i markedet, og lytter til ekspertene. Mange spår at oljeprisen skal falle, men vi vuderer dette så å si time for time. Vi kan snu oss veldig raskt, sier Foss.

Les også:

Har toget gått?

Oljetrader Severine Teisseire i investeringsbanken Goldman Sachs sa på at hun tror årsaken til at flere flyselskaper ikke har hedget, er nøling.

- Vi ser ofte at selskaper nøler mot å hedge når oljeprisene stiger. Et eksempel er spanske Iberia. Dessverre for disse selskapene har oljeprisene bare fortsatt å stige - og vil kunne fortsette å gjøre det, sa Teisseire.

Goldmans oversikt viser at en rekke store flyselskaper har sikret seg gunstige avtaler - og ofte langt bedre enn SAS.

Les også:

- Gutta har gjort jobben

Air France KLM er blant de beste i klassen med et hedget nivå på 77 prosent - til 64 dollar fatet - for årets første kvartal.

- Disse gutta har gjort jobben sin. Vi ser en tendens til at de største er best. Air France og Soutwest Airlines er blant de som har sikret seg aller best mot høy oljepris, sa den erfarne oljetraderen.

Stølen i SAS sier seg imidlertid fornød med egen sikring.

- Vi sikrer oss omtrent et år i forveien. KLM er blant selskapene som har vært tidligere ute, og dermed fått et bedre nivå. Men dette blir en avveining, og vi mener vår strategi er god på sikt, sier Stølen til E24.

SAS´ strategi helt siden 1990 har vært å sikre en fast drivstoffpris for mellom 40 og 60 prosent av volumet.

Avviser økte billettpriser

Foss i Norwegian medgir at SAS i øyeblikket er mer beskyttet mot oljeprisen.

- Alle kostnader påvirker resultatet. De som har sikret seg drivstoff til 90 dollar fatet, har naturligvis en fordel nå. Men vi trimmet kostnadene ellers, og vi har høyere fyllingsgrad, sier Foss.

Finansdirektøren avviser at Norwegians høye drivstoffutgifter kan gi dyrere flybilletter

- Så da må heller drivstoffprisene gå ut over marginene?

- Ja, vi har ikke noe valg. Vi må ha en inntektsstyring som fungerer optimalt. Billettprisene kan ikke økes hvis ikke forbrukerne får høyere inntekter.

Les også:

Skepsis til hedging

Ikke alle er imidlertid like overbevist som Goldman om at hedging av drivstoffprisene er en god strategi.

- Akkurat nå er det gunstig. Men på sikt er det "anyone's call" - man vet jo ikke hvilken vei oljeprisen vil gå. Og en høy oljepris kompenseres utenfor USA i en viss grad av at dollaren har falt, sier analytiker Per Haagensen i Fondsfinans til E24.

Norwegian har delvis beskyttet seg mot store valutasvingninger.

Les også:

Flere E24-nyheter

Publisert: