142.000 nye jobber i USA

Dramatiske jobbtall fra USA, som er langt under forventningene. Markedene faller, og rentehevingen i USA er etter alle solemerker utsatt.

SVÆRT DÅRLIGE AMERIKANSKE JOBBTALL: – De vil hindre renteøkning, sier sjeføkonom.
  • Johan Nordstrøm
  • Sara Svanemyr
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Det ble kun skapt 142.000 jobber i USA i september, ifølge den offisielle arbeidsmarkedsrapporten i USA, nonfarm payrolls.

I tillegg revideres tallene for de to foregående månedene kraftig ned med 59.000 jobber til sammen.

Etter en relativt svak augustrapport var det ventet at 203.000 jobber ble skapt utenfor jordbruket i september, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Bloomberg.

Samtidig rapporteres det at arbeidsledighetsraten er uendret på 5,1 prosent. Ledighetsmålet som også omfatter deltidsansatte som ønsker å arbeide fulltid, avtok fra 10,3 prosent til 10,0 prosent. Sysselsettingen falt med 236.000, mens arbeidsstyrken gikk ned med hele 350.000.

Samtidig rapporteres det at lønnsveksten er lav. Timelønningene var uendret, mens det var ventet en oppgang 0,2 prosent. Årsveksten er likevel litt opp til 2,2 prosent.

Avlyser renteheving

Etter at tallene ble offentlige, reagerte mange markeder negativt. Oslo Børs falt, europeiske børser falt, Wall Street faller, dollaren svekkes og amerikanske statsrenter faller.

Følg utviklingen i aksjeliven

– Det viktige med disse jobbtallene, og det som er også veldig gledelig, er at de nå vil hindre en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i desember, sier en fornøyd Jan Ludvig Andreassen til E24, sjeføkonom i Eika.

Han tolker de ferske tallene som positivt for verdensøkonomien.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB er overrasket.

– Dette er overraskende svakt, ikke noe annet å si om det. September-tallene er langt under forventningene, og også tallene for august har blitt revidert ned til et lavt nivå. Dette er definitivt en svak rapport, sier Magnussen til E24.

Han peker på at den amerikanske sentralbanken venter fortsatt på en bedring i arbeidsmarkedet.

– Men denne rapporten vitner ikke om dette. Den vitner om at det kan ta lengre tid før renten settes opp, siden arbeidsmarkedet er en av de viktigste faktorene, sier Magnussen.

Han viser til at DNB har hatt en prognose på at det vil bli renteheving i desember.

– Man kan ikke utelukke at rentehevingen nå vil bli enda senere, sier Magnussen.

– Tallene er overraskende i lys av de løpende tallene vi har fått ellers. Det er lavere vekst i de tjenesteytende næringene, det er her de svake tallene kommer fra. Vi har ikke sett noen klare indikasjoner på disse tallene, så dette kan være midlertidig. Det har tidligere vært tilfeller der tallene har vært svake i enkelte måneder og så har det tatt seg opp. Men nå har vi fått to svake måneder, og det er absolutt ikke bra, sier Magnussen.

– Svake tall

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB lener også mot å tro at den amerikanske renten nå ikke vil bli hevet i år.

– Det er selvsagt svake tall, både de for september, og for de foregående månedene som ble revidert ned. Dette kan nok være en indikasjon på at den amerikanske sentralbanken ikke vil heve renten i år, men det er også viktig å huske på at det vil komme to nye rapporter før rentemøtet i desember.

Det er også viktig ikke ålegge for stor vekt på disse tallene. Arbeidsmarkedet er bra i USA, om man ser mer langsiktig på det. Det er fortsatt et sterkt og solid arbeidsmarked som vil håndtere dette. Så gjenstår det å se om vi ser en ny trend, eller bare en svak måned.

Les også

Derfor følger markedet «månedens viktigste tall» med argusøyne

Ingen lønnsvekst

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea reagerer sterkt på de svake jobbtallene
– Dette er elendige, overraskende svake tall. Det var mye mindre vekst i antall jobber i september enn vi hadde ventet, og for det andre så var det nedjustering av forrige måned, sier Bruce til E24.

– Alle hadde ventet at august ville bli oppjustert. I tillegg var det ingen lønnsvekst, mye svakere rapport enn vi hadde trodd. Dette var ikke i tråd med det vi tenker om amerikansk økonomi, sier Bruce.
Han mener at de tallene her, og den uroen vi ser i markedene nå, blant annet i Kina, gir ikke noe godt hovedargument for å heve renten.
– Det er klart at dette er en måned, og det er mye støy i disse tallene, så dette kan være tilfeldig. Men det skaper mer usikkerhet rundt hva som er det underliggende for dette, og hva som vil skje fremover, sier Bruce.

– Det store spørsmålet er hva som skjer med lønnsveksten. En høyere lønnsvekst er et premiss for at kjerneinflasjonen skal begynne å krabbe opp, sa seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets til E24 tidligere i dag.

Les også

Intense budsjettforhandlinger i USA igjen

Les også

Yellen varsler renteheving i løpet av året

Les også

Søreide mener Norge blir viktigere for USA

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Dette er det eneste som kan stoppe renteheving neste måned

  2. 156.000 nye jobber i USA

  3. USA skapte 228.000 nye jobber i november

  4. Solid jobbrapport fra USA

  5. – Ekstremt sterke tall