TILLITSVALGT OM NORSKE SKOGS KUTTPLANER: - Amputerer økonomien
Norske Skogs ansatte er kun to stemmer unna å redde Follum.
Norske Skogs
OSE
NSG
tillitsvagte har ikke gitt opp håpet i kampen mot konsernledelsens planer om å legge ned to fabrikker i utlandet og en papirmaskin på Follum ved Hønefoss.
- Vi er bare to stemmer unna, sier tillitsvalgt Stein-Roar Eriksen til E24.
Les også: Norske Skog vil legge ned på Follum
Han deltok på tirsdagens maraton-møte hvor styret ga sin tilslutning til kuttplanene. Planer han mener i realiteten er et økonomisk selvmord for Follum.
- Dette er amputasjon av kontantstrømmen inn til selskapet, sier Eriksen.
Tror ikke på ledelsen
Eriksen mener det ikke står til troendes når konsernledelsen hevder at Follum vil være en fremtidsrettet og levekraftig bedrift med kun to papirmaskiner.
- Ledelsens egne tall viser at Follum med to maskiner maksimalt kan tjene 10 millioner Euro, eller 80 millioner kroner. Det er småpenger i vår sammenheng. Historisk har Follum tjent 170 millioner kroner i gjennomsnitt og 400 millioner på det høyeste, sier Eriksen.
Han mener 80 millioner kroner i inntjening ikke vil være nok for å videreføre den tradisjonsrike papirfabrikken ved Hønefoss.
Ifølge Eriksen hadde ikke ledelsen forberedt beregningen av lønnsomheten ved Follum etter at en papirmaskin legges ned før tirsdagens styremøte. Beregningene måtte foretas under møtets gang, noe som bidro til at møtet varte til langt på kveld.
- Dessuten har man investert 300 millioner kroner på Follum. Disse investeringene må i stor grad avskrives, dersom en maksin legges ned, sier Eriksen.
Selv om styret sluttet seg til kuttplanene, skal den endelige beslutningen opp for bedriftsforsamlingen som møtes 12. mars.
Mangler to
Skogeierforeningen AT Skogs Christian Ramerg, som sitter i bedriftsforsamlingen, har allerede sagt at han er mot kuttplanene.
Hvis de seks ansatterepresentantene i bedriftsforsamlingen står samlet, trenger de kun to stemmer for å velte konsernledelsens planer.
- Hvis skogeierne har ryggrag og stemmer på det de mener, kan det gå, sier Eriksen.
Staten er også indirekte representert i Norske Skogs bedriftsforsamling gjennom Folketrygdfondets Ann Kristin Brautaset. Hun satt også i bedriftsforsamlingen da Union ble nedlagt. Den gang stemte hun for nedleggelse.