NBBL-rapport: Fire faktorer holder boligprisene i sjakk

Det meste av oppgangen i boligprisene er over for i år, spår NBBL i ny rapport. Mange boliger til salgs, halvert befolkningsvekst, rentehopp og strengere låneregler vil sørge for at boligprisene ikke stikker av gårde, tror organisasjonen.

PRISVEKST: Boligprisutviklingen i Stavanger har fulgt landsgjennomsnittet på rundt fire prosent i de tre første månedene av 2019, ifølge NBBL.

Foto: Colourbox
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Etter perioden med store svingninger har prisutslagene i boligmarkedet vært mer moderate det siste året, en utvikling Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) venter vil fortsette.

I en fersk rapport skriver NBBL at boligprisoppgangen på fire prosent i første kvartal trolig også blir omtrent det markedet får av prisvekst i år.

Interesseorganisasjonen har som flere andre prognosemiljøer antatt at boligprisene vil ha en beskjeden vekst fremover.

– Prognosen tilsier en moderat prisvekst gjennom 2019 og at årets prisoppgang derfor i stor grad allerede er hentet ut, skriver NBBL.

Les også: – Spenningen kommer etter påske

Les også

1-roms på 15 kvadrat uten toalett solgt for 1,8 millioner

Tror prisene holdes i sjakk

Det skyldes fire faktorer, som organisasjonen mener vil holde prisene i sjakk:

 • Det er mange boliger på markedet, mens mange boliger under bygging snart ferdigstilles, hvilket sørger for et høyt tilbud ut året, skriver NBBL.
 • Samtidig har befolkningsveksten avtatt, noe som kan gi mindre press i boligmarkedet. I rapporten pekes det på halvert befolkningsvekst de siste årene, ikke minst på grunn av lavere arbeidsinnvandring.
 • I tillegg er rentene på vei oppover, og de biter mer enn før. NBBL påpeker at nordmenns gjeldsgrad er doblet siden starten av 2000-tallet, noe som er gjort mulig av stadig lavere rentenivå.
 • Også boliglånsforskriften, som blant annet krever 15 prosent egenkapital og maks belåning på fem ganger inntekt, virker som en brems på boligprisene, ifølge organisasjonen. Grunnen er at den demper tilgangen på kreditt.

Dette motvirkes av at norsk økonomi går bra igjen etter oljenedturen, mener NBBL, som trekker frem at mange er i jobb og at lønnsveksten er stigende.

Les på E24+

Boliggrepet som kunne gitt Siv Jensen milliarder til å senke skattene

– Det gir en ønsket situasjon i boligmarkedet, med høy boligbygging og dempet prisvekst, skriver organisasjonen.

Les også: «Erna-onkel» ber om 62 millioner for vestkant-penthouse

– Renten er den viktigste faktoren

– Utgangspunktet er at norsk økonomi går bra, med fallende arbeidsledighet og stigende sysselsetting. Makrobildet skal tilsi en god utvikling i boligmarkedet. Men så har man de fire faktorene, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL til E24.

– Vi har vanskelig for å se hva som skal føre til en sterk boligprisvekst, legger han til.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL

Foto: Norske Boligbyggelags Landsforbund

I tillegg til at det ferdigstilles mange boliger trekker sjeføkonomen frem renteutviklingen.

Norges Bank økte styringsrenten igjen i mars, fra 0,75 til 1 prosent, og varslet at flere hevinger er på vei i år. Bankene fulgte etter, og flere har jekket opp boliglånsrentene.

– Renten er kanskje den viktigste faktoren. Går det som Norges Bank sier med en til to rentehevinger til i år tror ikke vi det er rom for kraftig prisvekst, sier Bjerknes.

Les også: Disse bankene har økt boliglånsrenten

Ser marked i balanse

I rapporten fremholdes det at boligmarkedet nå er i balanse, med både et høyt tilbud av boliger og god etterspørsel, noe som har gitt en beskjeden prisoppgang.

Det siste året har boligprisene nasjonalt steget med rett over tre prosent. Det største prishoppet på over seks prosent er i Asker og Bærum, fulgt av Oslo med noe under frem prosent og Bodø med over fire prosent prisvekst, ifølge rapporten.

Les også

Eiendom Norge: Byen må ikke bli et sted kun for eliten

I motsatt ende har boligprisene i både Trondheim og Hamar steget under en prosent de siste tolv månedene.

Etter årsskiftet er det prisveksten i Bodø og Tromsø som har vært størst, på henholdsvis 6,5 og 5,5 prosent, mens de nasjonale prisene har gått opp fire prosent.

Tror prisgaloppen er over

På lengre sikt tror NBBL at perioden med ekstraordinær boligprisvekst over flere tiår er passert. Organisasjonen har tidligere forklart prisgaloppen med faktorer som fallende rentenivå og innfasingen av oljepenger i norsk økonomi.

– Disse effektene antas å snu eller avta de kommende årene. Da vil også boligprisveksten bli mer moderat på lang sikt. Vi mener allerede å ha sett et trendbrudd de siste to årene.

- Boligprisene vil fortsatt kunne svinge, ofte med konjunkturene, men med en lavere trendvekst enn før, skriver NBBL.

Les også

Nyboligsalg og igangsetting forsiktig opp i mars

Les også

Spår bare én renteheving til

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Rente

Flere artikler

 1. Optimismen faller: – En ny æra i boligmarkedet

 2. NBBL tror ikke på prisvekst for borettslagsleiligheter

 3. NBBL tror boligprisene vil fortsette å øke neste år

 4. Annonsørinnhold

 5. Olsen venter større prisvekst på boliger

 6. Økt optimisme i boligmarkedet tross renteoppgang