Handelskrigen: Soyabønne-last endrer destinasjon

Lasteskipet var på vei til Kina fra USA, men snudde mot slutten av reisen og er nå på vei mot Sør-Korea.

FRAKTER SOYA: Et skip fullastet med soyabønner fra USA på vei mot Kina har endret kurs mot Sør-Korea. Nå kjøper kineserne heller brasilianske soyabønner. På bildet et brasiliansk soyabønne-skip ved havna i Nantong i Kina.

Foto: Str AFP
  • David Bach
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Et skip med soyabønner som var på vei fra USA til Kina har nå endret destinasjon, melder Reuters.

Årsaken skal være handelskrigen mellom landene.

Skipet Star Laura har med seg 36.000 tonn amerikanske soyabønner, som ble lastet ombord i slutten av september i Seattle.

Ifølge planen skulle skipet legge til kai i den kinesiske byen Qingdao onsdag.

Tidlig torsdag la skipet om kursen, og seiler nå mot havnen i Yeosu i Sør-Korea.

Skipet er det siste i en lengre rekke som har endret kurs før det kommer til Kina. Bakgrunnen er at soyabønner ble ilagt en ekstra-toll på 25 prosent fra juli i år.

Siden tollen ble innført har antallet laster med soyabønner fra USA til Kina blitt dramatisk redusert.

Les også

Danske Bank: Spår slutten på handelskrigen mot Kina i 2019

Kjøper brasiliansk

Ifølge Reuters var Star Laura et av bare en håndfull søyabønne-skip som har satt kursen mot Kina de siste månedene, fordi innkjøperne frykter ytterligere straffetoll mot amerikanske tilbydere.

Samtidig har kinesiske innkjøp av brasilianske søyabønner skutt i været med 28 prosent, viser septembertallene, ifølge Daily Mail.

Brasil sto for 95 prosent av de til sammen 8,01 millioner tonn med soyabønner importert i Kina i september, viser tallene. På samme tid i fjor var dette 73 prosent.

Eskalerte videre

Det var i april Kina annonserte at de ville ilegge nye tollsatser på hele 106 nye produkter fra USA, inkludert soya, biler og kjemikalier. Tollsatsene ble formelt innført 6. juli, som svar på USAs president Donald Trumps egne straffetoller mot Kina.

Siden før sommeren har handelskrigen mellom USA og Kina preget verdens markeder. USAs president Donald Trump har flere ganger truet med, og innført stadig høyere tollsatser på varer fra Kina, som kort tid senere har svart.

Les også

Trump feirer handelsavtale med små endringer: – Gir ham en seier

Trump trappet i september opp handelskrigen med ytterligere toll mot Kina, og truet da med å trappe opp enda mer hvis Kina gjør mottiltak.

Til nå har USA innført toll på totalt 250 milliarder dollar i vareimport fra Kina, som tilsvarer drøyt halvparten av det USA importerer av kinesiske varer.

Det siste grepet fra Trump var å ilegge en toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, men satsen skal økes til 25 prosent senere i år.

– Alt i alt er det klart at vi nå er i en situasjon med fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier, skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en morgenkommentar 18 september.

TWITRET: Dette skrev Donald Trump på sin berømte mikroblogg torsdag.

Faksimile Twitter
Publisert:

Flere artikler

  1. Fersk rapport: Trump lykkes med å ramme Kina i handelskrigen

  2. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

  3. Trump varsler ny Kina-toll fra 1. september

  4. Kina svarer USA med toll på 60 milliarder dollar

  5. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll