Regjeringen innfører Tesla-skatt

I sitt statsbudsjettforslag for 2018 vil regjeringen innføre en egen avgift for elbiler. De tyngste bilene rammes.

RAMMES: Nye eiere av Tesla Model X, den dyreste teslaen, må neste år ut med over 70.000 kroner mer som følge av en ny avgift.

Foto: Jason Reed Reuters
Publisert:

Det får VG bekreftet onsdag.

Avgiften vil ramme nye eiere av den dyreste teslaen, Model X, som neste år må ut med over 70.000 kroner mer som følge av avgiften. Model S-eiere må ut med noen tusenlapper.

I stedet for en vektavgift, foreslår regjeringen å fjerne fritaket for engangsavgiften ved kjøp av de dyreste elbilene, noe som kun slår ut for de dyreste Teslaene: Model S og Model X.

Den kommende såkalte folke-Teslaen, Model 3, blir ikke rammet av avgiften.

Model X veier tett opp mot 2500 kilo, noe som er langt tyngre enn andre elbiler på markedet nå.

I september skrev VG at nordmenn ikke ser ut til å få nok av elbiler og ladbare hybrider. Da viste den ferske månedsstatistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken at Teslas Model X var Norges femte mest solgte elbil i august.

VG testet Tesla Model X: « Spektakulær og grandios»

Bellona-leder Frederic Hauge mener avgiften vil få flere negative konsekvenser, blant annet at elbilen vil bli et dårligere alternativ for familier og at endringen ødelegger for forutsigbarheten som produsentene er avhengige av.

– Det svekker Norge som leder. Internasjonalt er vi såvidt kommet inn i en elbil-lederposisjon. Denne vil nå svekkes, sier Hauge til VG.

Les også

Solberg innfører «Støre-rabatt» i formuesskatten

Les også

Dette er budsjettlekkasjene

Les også

Advarer om denne statsbudsjett-grafen

Her kan du lese mer om