MANGE PERMITTERINGER: Corona-epidemien har ført mange til nav.

Vidar Ruud

Staten som kollisjonspute for Corona

Det er trist å bli permittert. Det er trist å måtte permittere folk. Men enda tristere er det å se alle som skylder på et virus når de burde ha drevet bedre business.

 • Aslak Ege
  Daglig leder for Capra Consulting, et IT-selskap med 110 ansatte i Oslo
Publisert:

Og når Staten stiller med kollisjonspute, da ble det nok fristende å benytte den.

Midt i mars traff Covid-19 oss på ordentlig. Omfanget av dette kjenner alle. Det var litt av en trøkk. Men for oss IT-konsulenter som så hvor raskt flinke kolleger i andre og større konsulenthus mistet jobben, var det noe som ikke stemte. Det hele gikk så raskt og ble så omfattende at det må ha vært noe galt allerede før viruset traff oss.

Jeg er gjerne rask til å anerkjenne dem som har klart seg gjennom dette uten å verken permittere eller nedbemanne. Det vitner om soliditet, is i magen og sunn drift. Konsulentgiganten SopraSteria kan nevnes her. De fikk også en trøkk, men de har ikke permittert.

Les også: Regjeringen endrer forskrift: Åpner for cruise langs kysten

Andre gjorde det, og de gjorde det raskt. Derfor vil jeg gjerne si noe på vegne av de mange som ikke engang har noe hjemmekontor nå. De som har tapt kontrollen over eget liv og som står lamslåtte tilbake, uten noen mulighet til å bruke kompetansen sin. De som selv kan regne seg fram til at de ble en ren utgift for bedriften.

Disse ble ofre for kortsiktighet. Lederne deres har levert fine utbytter og konsernbidrag. Dermed er det tatt verdier ut av bedriftene slik at de ikke tålte en sånn trøkk som mange av oss har måttet tåle. Alle forstår at de hadde taklet denne krisen bedre om de hadde hatt mer å tære på. I stedet blir Staten brukt som kollisjonspute for selskaper som ikke engang var på vei til å kollidere, men som så at kvartalsresultatene ville lide.

Jeg er ikke motstander av verken utbytte eller konsernbidrag som sådan, og jeg forstår hvordan moderne selskaper blir drevet. Men det hele gikk mistenkelig fort. Viruset ble også brukt, riktignok utenfor vår bransje, som unnskyldning for å strekke permitteringsreglene svært langt. Aker Solutions fikk kritikk for dette, og jeg synes ikke de svarte så godt for seg.

La meg returnere til IT-konsulentbransjen og ta et eksempel. Det finnes flere. Vi leser om konsulentkjemper som bedyrer at de permitterer folkene sine «ene og alene» på grunn av Covid-19. Samtidig vet vi at de permitterer dobbelt så mange fordi de rett og slett har blitt for mange folk på jobb.

Les også: Stordalen sikret ny milliardhjelp

Jeg tviler ikke på at disse kan vise fram både flytskjemaer, prosjektrapporter og regneark som viser at AKKURAT så mange må gå som følge av Covid-19. Og at AKKURAT så mange må gå på grunn av beklagelig markedsbortfall generelt.

Men her er noe annet jeg heller ikke tviler på: Dersom de hadde hatt mer solide selskaper, da kunne de selv vært kollisjonspute med egne penger i stedet for at Staten og fellesskapet skulle være airbag for dem.

Selv driver jeg selskapet vårt så godt jeg kan. Et ansvar jeg har er å bygge en såpass solid bedrift at den tåler en trøkk. Det er også å ta samfunnsansvar, for jo mer solide vi er, jo mindre hjelp trenger vi. Vi må alle tenke mer langsiktig, og må drive etter noe bedre enn hånd-til-munn-metoden. En solid bedrift har råd til å drive etter is-i-magen-metoden.

Dersom selskapet jeg driver, trenger hjelp fra Staten for å komme over en kneik, da skal jeg be om hjelp, jeg også. Men ikke før. For vi som nyter godt av det fantastiske velferdssamfunnet vi har, vi skylder det samme samfunnet å drive bedre business.

Det ble sagt at det ville vært uansvarlig å ikke permittere. Det ansvarlige ville vært å ta mer av trøkken selv.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Uten nye permitteringsregler må Halliburton må si opp inntil 100

 2. Dagene som rystet regjeringen

 3. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Et kriserevidert budsjett som ikke tåler fremtiden

 6. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk