Regjeringskilder: Høyre kan få de tre fremste statsrådspostene

Høyre kan få de tre mest fremtredende posisjonene i den nye regjeringen. Jan Tore Sanner nevnes som aktuell finansminister.

NY JOBB? Kunnskapsminister Jan Tore Sanner nevnes som en mulig erstatter for Frp-leder Siv Jensen som trer ut av regjeringen.

Gisle Oddstad
 • Bjørn Haugan
 • Frank Ertesvåg
Publisert:

Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister og Ine Eriksen Søreide (H) fortsetter trolig som utenriksminister.

Med Siv Jensen ute av finansministerposten, er det spesielt en som nevnes som finansminister. Nåværende kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner – også han fra Høyre.

Peker på Sanner

Blir han det, vil Høyre sitte med alle de tre tyngste postene.

Det er «kjøttvekta» som kan bli avgjørende:

Høyre er det store og dominerende partiet, sammenlignet med KrF og Venstre som begge for tiden sliter under eller rundt sperregrensen på fire prosent.

I KrF er signalene VG får at det er helheten i posisjonene partiet får i den Frp-frie regjeringen, som er avgjørende, ikke hvem som bekler de tre fremste posisjonene.

I Venstre er signalene litt sprikende. En sentral kilde sier at Venstre trolig ikke har ambisjoner om å få finansministeren. En annen sier derimot at det «ikke er noen grunn til å forhandle vekk den muligheten, uten videre».

I Høyre sier sentrale kilder at partiet, i kraft av å være det desidert største partiet, bør være i posisjon til å få de tre nevnte statsrådsposisjonene.

– Naturlig kandidat

En annen Høyre-kilde i regjeringssystemet sier til VG at også justisministerposten er viktig for Høyre.

I Høyre seiler nestleder og statsråd Jan Tore Sanner opp som den naturlige kandidaten til å overta som finansminister etter Siv Jensen (Frp).

– Det er et trygt valg som finansminister, sier en sentral Høyre-kilde.

– Han er en naturlig kandidat, sier en regjeringskilde.

Sanner og Solberg står hverandre nær politisk, og så sent som før jul var hun ute og forsvarte sin nestleder: Da ble det diskutert hvem som skal være nestleder i partiet etter vårens landsmøte: Blant annet Unge Høyre ønsker å skifte ham ut.

Færre statsråder

Både i Høyre og KrF er man positive til at antallet statsråder reduseres.

Realistisk sett antydes det at det er mulig å ende på 19 statsråder:

Etter å ha vært 18 statsråder da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013, steg antallet til 21 etter regjeringsutvidelsen i 2019, da KrF kom inn i regjering.

Frp har syv statsrådsposter: Ved å fjerne to statsrådsposisjoner, vil det være behov for fem mye statsråder. Antatt fordeling vil være tre til Høyre og en ny statsråd hver til Venstre og KrF.

Derfor går Frp ut av regjeringen

Statsrådsposter i spill er blant annet Samfunnssikkerhet og digitalisering. De feltene har egne statsråder under Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring Gjedde (Frp) forsvinner ut av regjering og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) nevnes som aktuell i andre departementer, blant annet som olje- og energiminister.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot mener det er fire poster det er grunn til å se på: bistand og utvikling, folkehelse, digitalisering og beredskap.

– Vi kan legge disse fire ansvarsområdene inn under statsrådsansvaret for henholdsvis utenriks-, helse-, kommunal- og justisministeren, mener Bruflot.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Jan Tore Sanner
 2. Erna Solberg
 3. Siv Jensen
 4. Politikk
 5. Digitalisering
 6. Unge Høyre

Flere artikler

 1. Medier: Jan Tore Sanner blir ny finansminister

 2. KrF-topp peker på Hareide

 3. Medier: Høyres Tina Bru blir ny olje- og energiminister

 4. Annonsørinnhold

 5. Solberg møter pressen: Tror på «Hareide-effekt»

 6. Kari Olrud Moen blir ny statssekretær for Jan Tore Sanner