Fed rørte ikke renten: Åpner for renteøkning i desember

Federal Reserves pengepolitiske komité (FOMC) avsluttet i kveld oktober-møtet, og melder at styringsrenten holdes uendret.

FED SIGNALISERER RENTEHEVING: Illustrasjonsbilde av sentralbanksjef Janet Yellen fra pressekonferanse etter Feds forrige møte i september.
  • Johan Nordstrøm
Publisert:

Den amerikanske styringsrenten har nå vært uendret på 0,00-0,25 prosent siden desember 2008. Ulikt Norge har man i USA et styringsrenteintervall.
Etter rentemøtet ble det ikke lagt frem noen nye økonomiske anslag, og det ble ikke holdt noen pressekonferanse. Men Fed publiserte en melding etter møtet.

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen, peker på at det Fed har endret i dagens melding, i forhold til meldingen etter forrige møte i september, er at man har fjernet setningen om at de var bekymret for global uro og risiko.
– Det kan indikere at Fed ser for seg å øke renten i desember, sier Andreassen til E24.

I en melding gir Federal Reserves pengepolitiske komité på slik måte uttrykk for at de i løpet av de siste ukene er blitt mindre bekymret for turbulente finansmarkeder og usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen globalt.

Fed vedgår at det i det siste har vært en nedgang i veksten av nye jobber. De understreket også at de ved neste møte vil vurdere om det er på tide å heve renten.

«Ved vurderingen av om det er riktig å heve [red. styringsrenten] ved neste møte, vil [red. Fed] evaluere fremdriften – både den faktiske og den forventede – mot målsettingene om maksimal sysselsetting og 2 prosent inflasjon», sa Fed i meldingen.

Fed sier samtidig at det vil være riktig å heve renten først etter at de har sett en bedring i arbeidsmarkedet.

Etter meldingen fra Fed styrket seg dollaren mot flere andre valutauer. Mot euroen styrket seg dollaren med rundt 1,5 prosent.

Også mot kronen styrket dollaren seg med rundt 1,5 prosent. En dollar koster nå 8,58 kroner.

Pengemarkedsrentene steg også på meldingen fra Fed. 10-års statsobligasjoner økte med 0,025 prosentpoeng.

– Mange er lettet i aksjemarkedet

S&P 500 begynte å falle før meldingen kom fra Fed, og fallet fortsatte i 15 minutter etter meldingen. Men i løpet av den påfølgende timen kjempet S&P 500 seg tilbake og hentet inn nesten hele fallet. Dette viser at når aksjemarkedet først fikk tatt innover seg signalene fra Fed, så aksjemarkedet disse som positive.

– Aksjemarkedet stiger kanskje fordi mange er lettet at Fed nå ser tegn til bedring i økonomien, sier Andreassen til E24.

Den 25. september varslet Fed-sjef Janet Yellen at det vil komme en renteøkning i løpet av året.
– De fleste FOMC-medlemmene (FOMC – Federal Reserves pengepolitiske komité journ.anm.), inkludert meg selv, venter nå en første økning i renten senere i år, deretter fulgt av en gradvis tilstramming, sa Yellen ifølge Marketwatch.
Det gjenstår nå kun ett rentemøte i Fed i år: 15.–16. desember. Derfor forventes det en renteheving ved desembermøtet.

– Farlig strategi

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener at en av de hovedrisikoer som vi står foran i 4. kvartal er Fed hver renten.

– Jeg tror det er en farlig strategi. Hverken kredittmarkedet eller aksjemarkedet tåler en slik økning, sier Andreassen til E24.

Andreassen mener at det er for tidlig å heve den amerikanske styringsrenten i desember.

– De økonomiske nøkkeltallene i USA har ikke vært sterke, sier Andreassen.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, mener at det er riktig av Fed å signalisere renteøkning i desember.

– Renten er godt stykke under det normale i USA, og avhengig av utviklingen i veksten i økonomien i USA, vil det være riktig av Fed å vurdere en renteheving i desember, sier Jullum til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Derfor satte ikke USA opp renten

  2. Yellen: – Renteheving kan komme relativt snart

  3. USA rører ikke renten

  4. USAs sentralbank hever renten

  5. Håper på fornuftig Trump–politikk