Nordea venter høyere lønnsvekst: Siv advarer mot lønnsbonanza

Nordea Markets tror lønnsveksten vil stige betydelig til 2020. Men bedre utsikter for norsk økonomi får finansminister Siv Jensen til å advare mot lønnsfest.

FRYKTER LØNNSFEST: Nordea Markets tror lønnsveksten kan ta seg opp til opp mot fire prosent i 2020. Finansminister Siv Jensen advarer mot ny lønnsbonanza, og frykter for landets konkurranseevne.

Foto: Frode Hansen VG
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • NTB
Publisert: Publisert:

De neste årene kan bli en stor test, ifølge finansminister Siv Jensen (frp).

Hun er ifølge NTB bekymret for en ny lønnsbonanza i Norge, som kan skape utfordringer for konkurranseevnen.

Veksten i norsk økonomi er i ferd med å ta seg betydelig opp, og det kan gi ny lønnsvekst etter noen år med svakere utvikling, ifølge Nordea Markets.

Banken spådde i en rapport onsdag at lønnsveksten vil kunne stige til opp mot fire prosent i 2020. Norske lønninger steg til sammenligning med rundt 1,7 prosent i 2016 og 2,3 prosent i fjor, ifølge anslagene i revidert nasjonalbudsjett.

«Med strammere arbeidsmarked og bedre utsikter for oljerelaterte næringer er det duket for tiltagende lønnsvekst», skriver Nordea Markets i en rapport onsdag.

«I år ser lønnsveksten til å ende opp nær tre prosent etter lønnsvekst litt over to prosent i fjor», skrev banken.

Nordea regner med en lønnsvekst på litt i overkant av tre prosent i 2019, men i 2020 venter banken at lønnsveksten kan komme helt opp til mellom 3,5 og fire prosent.

Frykter for konkurranseevnen

Dette er ikke musikk i finansminister Siv Jensens ører. Ifølge NTB tok Jensen opp utsiktene under et innlegg på Verdiskaperkonferansen i Kristiansund onsdag.

– Som finansminister må jeg være forsiktig med å blande meg bort i lønnsoppgjørene. Det er og blir partenes ansvar. Men jeg vil likevel benytte anledningen til å advare mot en ny og kostnadsøkende bonanza, sier Jensen.

Næringslivets konkurranseevne er blitt mye bedre fordi kronen har svekket seg og fordi lønnsveksten ble dempet etter oljeprisfallet i 2014 og 2015.

– Denne fordelen skal vi ta med oss videre. Norsk industri, og spesielt oljerelatert næringsliv, kommer til å være en viktig del av norsk økonomi i flere tiår framover. Men det krever at de må være konkurransedyktige. Det er nå vi får den virkelige testen, sier Jensen, ifølge NTB.

Kritikk fra opposisjonen

Arbeiderpartiet og SV er ikke enige med finansministeren, og viser til høye lønninger i ledelsen i store selskaper.

Finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet sier at fagbevegelsen har tradisjon for å være ansvarlig, og at gevinsten av bedre konkurranseevne må fordeles rettferdig.

– Når konkurransekraften nå er gjenvunnet, er det viktig at fordelingen av gevinsten mellom arbeid og kapital er rettferdig, sier Aasrud til NTB.

Hun støttes av finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV).

– Det er meningsløst av finansministeren å be partene i arbeidslivet begrense seg så lenge de på toppen drar fra med bonuser og topplønninger, sier Kaski til NTB.

2019 kan bli gullår

«Lønnsveksten blir avgjørende for hvor høyt renta kommer opp», skriver Olsen i Nordea Markets i sin rapport onsdag.

Banken venter at økonomien (brutto nasjonalprodukt på fastlandet) vil øke med 2,4 prosent i år og 2,7 prosent neste år, etter at veksten kun var på 1,1 prosent i 2016 og 2,0 prosent i fjor.

Nordea Markets venter at sentralbanken vil heve renten syv ganger fra og med september 2018 og gjennom 2020, slik at renten vil stige fra dagens rekordlave 0,5 prosent til 2,25 prosent.

Men stigende lønnsvekst vil trolig mer enn oppveie for renteoppgangen, slik at folk ikke får det noe verre enn før, tror Nordea Markets.

«2019 kan komme til å bli et gullår. Dermed tåler norsk økonomi en moderat oppgang i renta», skriver Olsen.

Kritikk fra LO

Også LO-leder Hans-Christan Gabrielsen er kritisk til Jensens lønnsutspill.

– Vi trenger ikke noen pekefinger fra finansministeren. Norske arbeidstakere har plukket opp regningen som finanskrisen og oljenedturen skapte, sier Gabrielsen til NTB.

– Samtidig har regjeringens rike onkler fått titalls milliarder i skattekutt. Gjennom de siste ti årene har bedriftseierne hentet ut stadig mer av verdiskapingen, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lønn
 2. Siv Jensen
 3. Rente
 4. Nordea

Flere artikler

 1. – Som nasjon bør vi juble

 2. Derfor biter ikke rentehevingene

 3. Nordea: Kamp om arbeidskraft gir høyere lønnsvekst

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea spår investeringsfall: – Vil dempe norsk økonomi

 6. Regjeringen vil kutte ytterligere i eiendomsskatten