Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

Sentralbanksjef Øystein Olsen bør gi beskjed om at renten snart skal opp, mener de fleste medlemmene i E24s Renteråd.

SETTER RENTEN: Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør Norges Banks rentebeslutning og nye prognoser torsdag klokken 10. Her ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Når sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør rentebeslutningen torsdag tror et samlet analytikerkorps at styringsrenten blir liggende på 0,5 prosent.

Der har den ligget i to år, og ikke siden 2011 har Olsen hevet styringsrenten. Men beskjeden fra Norges Bank har vært at tidspunktet for den første økningen trolig blir etter sommeren.

Grunnen er at norsk økonomi vært på bedringens vei en god stund:

  • Arbeidsledigheten har ifølge Nav falt til det laveste siden januar 2009, bedriftene melder om bedre tider og kronen er fortsatt svak.
  • Oljeprisen har klatret til 75 dollar per fat, et nivå som ikke er langt unna det høyeste siden 2014. Ifølge Norges Banks regionale nettverk melder også oljeleverandørene om vekst etter noen tunge år.

E24 følger rentebeslutningen fra Norges Bank torsdag. Rentebeskjeden kommer klokken 10, mens pressekonferansen starter en halvtime senere.

Medlemmene i E24s Renteråd tror også på en uendret rente denne gangen, før renteøkningen kommer ved sentralbanken møte i september.

Flertallet i rådet mener at det vil være riktig av Norges Bank å signalisere at renten snart skal opp.

Les også: Nordea ser vendepunkt etter ti år med ekstreme renter

Vil ha rentehopp i høst

– Norges Bank bør varsle tydelig om renteheving i september og justere opp rentebanen, mener senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

Han viser til bedringen i økonomien, pluss tegn til oppgang i både oljesektoren og boligmarkedet.

– Dette gir bedre vekstutsikter for både oljeinvesteringer og boliginvesteringer, hvor spesielt bedre forventninger fra Regionalt Nettverk for bygg og anlegg var overraskende bra, er Chens vurdering.

Les også: Frykter rentesmell etter lånefest i eiendom

Porteføljeforvalteren peker i tillegg på fallende arbeidsledighet og stigende lønnsvekst.

– Selv om inflasjonen fortsatt er lav, er det først og fremst etterslepene effekter fra kronekursen som trekker importert inflasjon. Få ting i den økonomiske utviklingen skulle tilsi fall i inflasjonsutsikter og at man har så lave renter i Norge, mener Chen.

Saken fortsetter under.

RENTERÅDET: Fra venstre sjeføkonom Øystein Børsum i Swedbank, senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand, sjefstrateg Erica Blomgren i SEB og sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

Han støttes av makroanalytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets, som viser til at oppgangen i økonomien ventes å fortsette:

– Jeg mener Norges Bank kan holde renten uendret på dette møtet, men at rett tid for å sette opp renten nærmer seg.

Hun mener inflasjonen, som har vært lavere enn Norges Banks forventninger, ikke bør være noen bekymring.

– Det bør heller være en bekymring at boligprisene igjen viser tegn til å skyte fart, som kan bidra til at den allerede høye gjelden i husholdningene øker enda mer.

Les mer: Boligprisoppgangen fortsatte i mai

Norges Bank bør holde seg til planen om renteheving i høst, anbefaler sjefstrateg Erica Blomgren i SEB.

Les også

Boligbyggere venter comeback

Også hun argumenterer med at norsk økonomi går bedre. Blomgren peker på tilstanden i arbeidsmarkedet, og at det blir mindre ledig kapasitet i økonomien.

– Dermed vil jeg anbefale Norges Bank å holde seg til planen om renteøkning denne høsten og signaliserer gradvis høyere renter i kommende år.

Mener kronekursen avgjør

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen kaller rentemøtet torsdag for en «transportetappe», før den varslede rentehevingen i høst.

Han mener at kronekursen «bør bestemme nivået på renten i Norges Bank, gitt at andre forhold som produksjon, kredittvekst og lønnsvekst, er fornuftige».

– En vesentlig styrking av kronekursen nå, vil komme ubeleilig for dem som fokuserer på underliggende inflasjon, fordi den nå er på lave 1,2 prosent, selv med dagens svake kronekurs.

– Sterkere kronekurs i høst kan drive kjerneinflasjonen ned mot null ut på nyåret. Og en renteheving fra Norges vil kunne fremskynde og forsterke prosessen, advarer Andreassen.

Les også

Finanstilsynet: Renteøkning kan ramme norsk økonomi hardt

Les også

Meningsmåling: Nordmenn er renteoptimister

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rente
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. – Vi har en kriserente. Og det er absolutt ingen krise lenger

  2. Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

  3. – Norsk økonomi er mer enn moden for høyere renter nå

  4. Renterådet uenig om norsk økonomi: – Hvis jeg har rett, blir det ingen renteheving

  5. Renterådet om børsuro, handelskrig og brexit: – Mye mer usikkerhet enn i september