NHO tror nordmenn må jobbe mer

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO sier at Norge ikke lenger kan stole på flaks og høye oljeinntekter. For å sikre velferdsstaten kan nordmenn måtte jobbe mer.

HAR FLAKS: Norge har hatt flaks i mange år, blant annet fordi høy oljepris har bidratt til gode finanser. Fremover vil aldrende befolkning, lavere oljeproduksjon og lavere vekst gjøre statsfinansene mer krevende, mener sjeføkonom Øystein Dørum i NHO, som tror befolkningen står overfor krevende valg.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

NHO er bekymret for fire faktorer som trolig vil bidra til et økende gap mellom statens inntekter og utgifter etter år 2030.

 • aldrende befolkning
 • lavere vekst i økonomien
 • fallende oljeproduksjon på norsk sokkel
 • lave renter som gir lav avkastning i Oljefondet

Dette gapet mellom statens fremtidige inntekter og utgifter omtales ofte som «haikjeften», et tema som omtales bredt i organisasjonens konjunkturrapport for fjerde kvartal som ble lagt frem mandag.

Les mer: NHO om norsk økonomi: – Deler av drahjelpen blir borte

Ifølge regjeringens perspektivmelding for 2017 vil staten mangle fem milliarder kroner mer hvert eneste år etter 2030 til å dekke sine utgifter. Det betyr at statsbudsjettet vil mangle rundt 150 milliarder kroner i 2060 hvis ingenting endres.

Les mer: Slik er Sivs første langtidsvarsel

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum mener det er fire valgmuligheter hvis Norge skal dekke dette gapet og klare å finansiere velferdsstaten i fremtiden:

 • Tappe penger fra Oljefondet
 • Øke skattene
 • Jobbe mer (og/eller smartere)
 • Kutte i velferdstilbudene

Sjeføkonomen erkjenner at det ikke er lovende utsikter for det norske folk med slike valgmuligheter.

– Nei, det er jo ikke det, sier Dørum til E24.

Les også

Kan gå 150 mrd. i minus i 2060: Slik vil Erna lukke gapet

– Har hatt flaks

Han understreker at beregningene av statens fremtidige inntekter og utgifter ikke er noen fasit, og at det er mulig at Norges flaks vil fortsette.

Men staten kan ikke basere sin planlegging på flaks, mener Dørum.

– Norge har hatt flaks de siste 15-16 årene, vi kan ha flaks igjen. Men det er galt å basere langsiktig planlegging på at vi har hatt flaks og kommer til å ha flaks igjen. Vi kunne like gjerne hatt uflaks, sier han.

Les mer: Frykter ikke «haikjeften»

Les også

NHO om norsk økonomi: – Deler av drahjelpen blir borte

Kan måtte jobbe mer

Dersom staten kan få flere i arbeid eller få mer igjen for pengene vil det kunne bidra til å dekke det offentliges regninger i fremtiden, påpeker NHO. Alternativet er å kutte i velferdstjenestene.

– Bærekraften i velferdsordningene hviler på at vi enten jobber mer eller jobber smartere, eller nedskalerer ambisjonene, sier Dørum.

Regjeringen har tidligere sagt at den ikke liker alternativet med å øke skattene for å finansiere velferdsstaten. Skatteøkninger er heller ikke noe NHO ønsker.

– Norge har allerede et ganske høyt skattenivå, sier Dørum.

– Hvis du øker skattene fra et relativt høyt nivå så er det fare for at du skader selve skattegrunnlaget. Hvis forskjellene mellom lands skatter blir for stor kan selskapers investeringsvilje falle, og det kan bli skatteflukt, og det kan påvirke arbeidsinnsatsen, sier han.

Les også

Slik er Sivs første langtidsvarsel

Kan skifte til heltid

– Det er vanskelig å øke produktiviteten, så det du egentlig sier er at folk trolig må jobbe mer i fremtiden?

– I plansjene våre har vi illustrert hvordan man kan få opp timetallet. Hvis for eksempel de kvinnene som jobber deltid nå går over til å jobbe heltid, så er det en økning i timetallet på åtte prosent. Det er halvparten av inndekningsbehovet, sier Dørum.

– Så det å gå over fra deltid til heltid er én vri, en annen vri er at folk står lenger i arbeidslivet. Den viktigste vinn-vinn-situasjonen er hvis de som står utenfor arbeidslivet kommer inn i arbeidslivet, sier han.

Les også

Første langtidsvarsel for økonomien: Frykter ikke «haikjeften»

Høy oljepris vil hjelpe

Det NHO definerer som at flaksen fortsetter for Norge ville være at oljeprisen stiger og fyller statskassen med ekstra penger, eller at globale renter uventet stiger kraftig og fyller opp Oljefondet:

 • Hvis oljeprisen stiger til 110 dollar fatet og blir der, vil det fikse hele inndekningsbehovet
 • Hvis Oljefondet oppnår fem prosents avkastning i snitt, mot tre prosent som er forventningen per i dag, så vil også det kunne dekke statens økende utgifter

Behovet for å sikre bærekraftige finanser i fremtiden blir hovedtema på NHOs årskonferanse 9. januar, som har fått navnet «Verdien av arbeid». I fjor var konferansens tema «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. NHO

Flere artikler

 1. Statens finanser er under press: – Vi må øke skattetrykket

 2. – Finansministerens jobb blir mer krevende

 3. Betalt innhold

  Offentlig sektors kostnader er nå 1.094 milliarder høyere enn for 20 år siden

 4. Norge trenger nye ben å stå på: Vil avle frem «enhjørninger»

 5. Siv Jensen: – Helt ko-ko å stenge oljekranene