Svak krone gir utfordringer for Festival-Norge: – Dette er problematisk nå

Det har blitt langt dyrere å hente internasjonale artister til norske festivaler. Norwegian Wood har ikke én eneste utenlandsk artist på plakaten - for første gang noensinne.

KAN BLI DYRERE: Å gå på festivaler med utenlandske artister kan bli dyrere.
Publisert:

Norge er på vei inn i sommeren og med den de mange festivalene som preger landet i denne årstiden.

Det er likevel én ting som gjør det å drive festival litt vanskeligere enn før. Siden forsommeren 2013 har prisen på en euro steget med nesten 17 prosent, mens prisen på en amerikansk dollar har skutt i været med 42,5 prosent.

Festivalen Norwegian Wood har i tidligere år hatt flust av internasjonale artister på plakaten. I år har de derimot gått for helnorsk plakat for aller første gang siden festivalens oppstart i 1992.

– En av årsakene er selvsagt den svake kronen, sier festivalsjef for Norwegian Wood, Svein Bjørge, til E24.

Bjørge driver i tillegg både Tons of Rock, Steinkjerfestivalen og er bookingsjef for Ekstremsportveka i Voss. Han forteller til E24 at den svake kronen er noe Festival-Norge sliter med.

– Spesielt i en festival som Tons of Rock, der vi har brorparten av våre headlinere fra Amerika, og der det delvis er snakk om store summer, så er dette problematisk nå, sier Bjørge.

Ifølge festivalsjefen har også både internasjonale og norske artister blitt dyrere å booke de siste to til tre årene. Med en svakere krone på toppen av dette, har kostnadene til å booke artister blitt betydelig høyere enn de var for fire-fem år siden.

– Det betyr at det er mye større risiko å drive festivaler nå enn før, sier Bjørge.

Norwegian Wood planlegger å hente inn internasjonale artister igjen til neste sommers festival.

PROBLEMATISK: Den svake kronen gjør det vanskeligere å drive festival enn før, mener Svein Bjørge, festivalsjef for blant annet Norwegian Wood.

Utfordring

I neste uke starter festivalen Bergenfest i Bergen med navn som blant annet Liam Gallagher, Ellie Goulding og Pet Shop Boys på plakaten. Senere i sommer kommer Sting, The Weeknd og Robbie Williams til byen omgitt av de syv fjell.

Her har de også merket at det har blitt tøffere tider for norske festivaler.

– Det er et faktum at den norske kronen er svak. Det er en generell utfordring. En svak kronekurs gjør at det blir relativt sett dyrere å engasjere utenlandske artister, sier daglig leder Frank Nes i konsertarrangøren Bergen Live til E24.

Les også

Dagens festivalstøtte under lupen

Han sier at de fleste avtalene de inngår med utenlandske artister er i euro.

– Vi kan ikke velte økte kostnader over på publikum sånn uten videre. I noen grad øker billettprisene også, men for oss er det viktig at de ikke er for høye. Det skal være overkommelig økonomisk å gå på konsert, sier han.

Han forteller at Bergen Live i noen grad sikrer seg når de inngår kontrakter i utenlandsk valuta.

Nes ønsker ikke å si noe om hvor mye det koster å få slike artister til Norge. Han understreker imidlertid at for mange artister oppleves Skandinavia som et attraktivt sted å komme til, fordi det er trygt og fordi det er et kjøpesterkt publikum.

Les også

– Hovefestivalen legges ned

Valutareserver i backup

– Vi opplever absolutt at artister har steget i pris uten at artisten ønsker seg bedre betalt i dollar, sier PR-sjef Jonas Prangerød i Øyafestivalen til E24.

Ifølge PR-sjefen har imidlertid Øyafestivalen vært heldig.

– Vi har valutareserver som har hjulpet oss et stykke på vei, forteller han.

Og selv om økningen i billettprisene ikke har fulgt valutakursutviklingen, er det trolig bare et spørsmål om tid.

– Dersom dette fortsetter over lang tid må publikum belage seg på at utenlandske artister blir dyrere, og da særlig amerikanske, sier Prangerød.

Daglig leder for Norske Konsertarrangører, Thorbjørn Heitmann Valum.

Han får støtte fra interesseorganisasjonen Norske Konsertarrangører (NKA), som representerer over 300 festivaler, klubber, spillesteder, konsertforeninger, studentsamfunn og kulturhus i Norge.

Selv om prisene kanskje må øke, mener de at konsertarrangørene er flinke til å tilpasse seg både ut fra kostnader og folks betalingsvilje.

– Enten kan man ta mye betalt, eller litt mindre betalt av flere. Så lenge festivalene har flere ben å stå på, ved å selge mat, drikke og andre ting på festivalområdet, så går det bra, sier daglig leder i NKA, Thorbjørn Heitmann Valum, til E24.

Valum forteller også at arrangørene har begynt å ta større forbehold med svingende valutakurser i bakhodet.

– Den største utfordringen så vi i 2015 da dollarkursen steg veldig i løpet av våren. Fra honoraret var avtalt ved jul og fram til sommeren forverret det seg voldsomt. Nå har de store arrangørene egne dollar- og eurokontoer for å kunne sikre seg, forteller Valum.

Positivt for norske artister

Dyrere internasjonale artister kan imidlertid være svært positivt for norske artister.

Uten å ha en spesifikk oversikt over andelen norske og internasjonale artister fra år til år i Festival-Norge, ser NKA at flere festivaler har mindre internasjonalt på plakaten i år.

– Det kan godt hende at det er en konsekvens av markedet. Også er det jo positivt å se at norsk musikk også kan trekke publikum, sier Valum.

Øyafestivalens PR-sjef ser samme tendens.

– Det føles som om noen av de store og mellomstore festivalene har litt færre amerikanske navn enn tidligere, men det kan jo også ha andre årsaker, sier Prangerød, og legger til:

– Du skal ikke se bort fra at noen norske artister får flere spillejobber. For enkelte norske artister kan dette telle positivt.

Les også

Sentralbanksjefen etter kraftig kronesvekkelse: – Vi følger nøye med

Les også

Kronefallet fortsetter: Dyreste euro på over ett år

Les også

Kronen med mystisk heisatur

Publisert:
Gå til e24.no