Nordeas sjefanalytiker: Utbyggere som klager bør senke prisene
Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce mener nyboliger er blitt for dyre og trenger saftige priskutt – i Oslo på minst ti prosent. – Så desperate er vi ikke, svarer Obos-sjefen.
Bakteppet er årets nedkjøling av boligmarkedet, med et markant prisfall for bruktboliger og et nyboligsalg som har stupt 71 prosent i hovedstaden. Det må boligbyggere nå ta konsekvensen av, mener Bruce:
– Utbyggerne klager nå over at de ikke får solgt prosjektene sine. Men hvis de setter ned prisene sine, noe jeg tror de kommer til å gjøre, så vil mange prosjekter fortsatt være lønnsomme, sier han.
Oslos bruktboliger har blitt 10 prosent billigere på seks måneder. I en ny rapport varsler Nordea Markets ytterligere fem prosents prisfall.
Nordea-rapport om Oslos boligpriser: – Vil falle fem prosent til
– Må i alle fall kutte ti prosent
Bruce mener nyboliger rett og slett har blitt for dyre i forhold til bruktboliger, og at dette er én forklaring på at flere kjøpere skygger banen.
Og utbyggerne har større handlingsrom enn man kan få inntrykk av, mener Nordea-eksperten.
– Marginene må nok ned, sier Bruce, og eksemplifiserer:
– Obos sitter på masse eiendommer de har kjøpt på et lavere prisnivå. Disse prosjektene vil være lønnsomme selv med lavere salgspriser.
– Hvor mye må prisene kuttes?
– I Oslo snakker vi om at bruktboligprisene kanskje må ned 15 prosent i alt. Da tipper jeg boligutbyggerne i alle fall må kutte prisene med ti prosent fremover, svarer Bruce.
OBOS: – Så desperate er vi ikke
Men to av landets store utbyggere sier det er uaktuelt.
– Vi har ingen planer om slike priskutt. Så desperate er vi faktisk ikke, sier Obos-konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj til E24.
Direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig avviser at prisnivået på nyboliger er blitt for høyt.
– Og jeg tror heller ikke en prisnedgang på ti prosent er det som får fart på salget, sier Schumann til E24.
Han mener salgsbremsen på nyboliger først og fremst er utslag av negativ psykologi, og ikke har noe med prissettingen å gjøre.
Obos-sjefen sier han forventer å få napp på flere av deres usolgte boligene når markedet omsider snur – uten at prisskrell blir nødvendig. Og det har de råd til å vente på, sier han.
– Mye av det som er usolgt hos oss, er boliger som først er klare i 2019–2020. Og på den tiden tror vi boligmarkedet er tilbake.
– Bruktboligene i Oslo har falt ti prosent i Oslo, og spås videre nedgang. Bør dere ikke være med på prisnedturen?
– Vi må hele tiden tilpasse oss markedssituasjonen, og jeg utelukker ikke at vi vil prøve å utfordre markedet på pris med nye prosjekter. Men prisene vi har satt på eksisterende prosjekter, mener vi fortsatt er riktig, sier Obos-sjefen.
Får ikke solgt leiligheten – lokker med kokk og komiker
«Latterlig lavt» påslag
Både han og Schumann i Selvaag Bolig viser til at nyboliger alltid har hatt et «premium»-prispåslag sammenlignet med bruktboliger. Spriket har riktignok økt etter at bruktboligprisene har falt, men fra ekstremt lavt nivå, påpeker de.
– Dette påslaget ligger i dag på 10–11 prosent. I fjor var det nede på fem-seks prosent. Det var latterlig lavt! Historisk har det vært opptil 20 prosent, sier Schumann.
– Men tror du ikke at noe av salgsbremsen skyldes at nyboliger er blitt mindre attraktivt ettersom bruktboliger har falt så markant i pris?
– Nei. Jeg tror ikke det er prisene det står på. Det er psykologien. Man tenker «oi, prisene har falt i fem-seks måneder», og så tør man ikke kjøpe en bolig som først er ferdigstilt om to år.
Han opplyser at Selvaag Bolig like fullt har solgt 86 prosent av alle boligene med levering i Oslo til neste år.
– Vi har god tid til å selge unna resten.