Norsk fastlandsøkonomi sterkere enn ventet
Verdiskapningen på det norske fastlandet, målt ved BNP (brutto nasjonalprodukt), økte i andre kvartal med 0,4 prosent. Det er mer enn det analytikere forventet.
Analytikere forventet at BNP-veksten i andre kvartal ville være 0,3 prosent.
Samtidig som Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterer de nye BNP-tallene for andre kvartal, holdes BNP for første kvartal uendret på 0,3 prosent.
Dette kom etter at det var nullvekst i norsk økonomi gjennom andre halvår i fjor.
Seniorøkonom i DNB Markets, Kyrre Aamdal, mener at disse tallene demper sjansen for et rentekutt fra Norges Bank.
– Dette var litt sterkere enn det både vi og Norges Bank ventet, sier Aamdal til E24.
Demper sjansen for rentekutt
– Førsteinntrykket er at det demper sjansen for et rentekutt, legger han til.
Aamdal og DNB Markets hadde i forkant ventet en vekst i Fastlands-BNP på 0,2 prosent, og fasiten viste altså en vekst på 0,4 prosent.
Han legger også merke til at der elektrisitetsproduksjonen dro BNP opp ganske kraftig i første kvartal i år, så er det ikke den samme effekten denne gang. Tvert imot falt elproduksjonen merkbart i andre kvartal, og det trekker dermed BNP ned, og kan ikke forklare at veksten ble sterkere enn det analytikerne ventet.
Et fall i produksjonen av elektrisitet holdt tilbake veksten i Fastlands-Norge med 0,1 prosentpoeng, ifølge SSB.
Det betyr at dersom man holder elektrisitetsproduksjonen utenom, ville veksten ha vært 0,6 prosent i andre kvartal. Denne justering av tallet viser den underliggende konjunkturen.
Kronekursen styrkes etter BNP-tallene. Følg utviklingen i E24 Aksjelive.
Her er det oppgang
Samtidig som det er noen deler av økonomien som går bra, er det andre som er svakere. I oljerelaterte industrinæringer er det et blandet bilde av utviklingen. Det er nedgang i noen næringer og oppgang i andre, blant annet i verftsindustrien. Samtidig fortsetter veksten innen bygge- og anleggsnæringen.
Tallene viser vekst i blant annet tjenester tilknyttet oljevirksomhet og varehandel. Og det var fortsatt stor aktivitet i hotell- og restaurantvirksomhet i 2. kvartal til tross for hotellstreiken i mai.
Husholdningenes konsum av tjenester øker. Det gjør også husholdningenes investeringer i boliger. Disse har steget jevnt siden slutten av 2014 og økte med 2,3 prosent i andre kvartal.
Fall i sysselsettingen
Sysselsettingen falt i andre kvartal med 3000 personer. Også for de tre foregående kvartalene viser tallene et lignende sysselsettingsfall.