Bankene om Siv Jensens boligpakke: – Ingen store endringer

Finans Norge tviler på om flere for nei i banken etter Siv Jensens boligpakke.

LA FREM BOLIGPAKKE: Finansminister Siv Jensen la frem nye regler for boliglån samtidig med regjeringens pakke for å stimulere boligmarkedet.

Cornelius Poppe
 • Johann D. Sundberg
 • Maria Lekve
Publisert:

Finansminister Siv Jensen har tatt noen av Finanstilsynets forslag til følge, lagt til litt og innført noen unntak. Resultatet blir en kredittgivning omtrent som i dag.

Det mener banknæringens egen interesseorganisasjon Finans Norge.

– I det store og hele så vil ikke dette medføre store endringer i dagens praksis, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til E24.

Les også

Her er Sivs boligpakke

– Forlengelse av praksis

Han mener det er fornuftig at regjeringen nå kommer til tiltak for å stimulere boligbyggingen fordi det er det eneste som over tid kan bedre balansen i boligmarkedet.

– Det er en forlengelse av dagens praksis og de er ikke så rigide som Finanstilsynet foreslo i sitt høringsforslag. Da var det veldig liten fleksibilitet og veldig rigide krav, sier Fåne.

– Dette overlater fortsatt et betydelig grad av skjønn til bankene. Det tror vi er fornuftig. Det er banker som er eksperter på kredittvurdering, og vi ser at det er lave tap på boliglån også i dårlige tider, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge ser ingen store konsekvenser av nye boliglånsregler.

CF-Wesenberg

Regjeringen foreslår imidlertid en begrensning i bankenes mulighet til å gjøre unntak fra hovedreglene ved at maksimalt 10 prosent av verdien av innvilgede lån i et kvartal kan være i strid med kravene om maksimal belåning.

– Vil noen som ville fått lån i dag ikke få lån med de nye reglene?

– Nå gjenstår det å se om den regelen om 10 prosent i praksis innebærer en innstramming, men i det store og hele så vil ikke dette medføre store endringer, sier Fåne.

Flest «smålån»

Ifølge Finanstilsynets boliglånsundersøkelse fra desember i fjor var 18 prosent av antall innvilgede lån til kjøp av bolig i fjor lån ikke tilfredsstilte kravene om en maksimal belåning på 85 prosent.

Imidlertid var brorparten av disse lånene gitt til yngre låntagere som trolig kjøpte vesentlig billigere boligene enn eldre låntager. Det tilsier at verdien av lån som ikke tilfredsstilte kravet om maksimal belåning lavere enn 18 prosent.

Nå risikerer bankene reaksjon

Men det er en ting Finans Norge ikke liker med regjeringens forslag. Reglene til maksimal belåning for boliglån blir nå forskriftsfestet, mens det før var nedfelt som retningslinjer.

– Når det gjelder forskriftsfesting av utlånspraksis, så var ikke det øverst på vår ønskeliste. Men når de gjør det, er vi glad for at bankene fleksibelt skal kunne utøve skjønn, sier han.

En forskriftsfesting av det som tidligere var retningslinjer innebærere at bankene nå kan blir utsatt for en straffereaksjon hvis forskriften brytes.

DNB frykter ikke

I landets desidert største bank, DNB, er det lite frykt å spore som følge av finansministerens forskrifter.

– Vi har forståelse for at regjeringen ser på tiltak for å sikre finansiell stabilitet i boligmarkedet, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB i en e-post til E24.

– Det viktigste for oss er at de fastslår at vi fortsatt skal bruke skjønn og fleksibilitet i kredittprosessene våre. Vi gjør solide og gode vurderinger i hver eneste lånesøknad, og det vil vi fortsette med, legger han til.

– De konkrete tiltakene kommenterer Finans Norge på vegne av bransjen, men dette er tiltak som DNB fint skal kunne tilpasse seg. For oss er det viktig at alle aktørene i bransjen opplever samme tilsyn, og konkurrerer med samme regler, skriver DNBs konserndirektør.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Boligmarkedet
 3. Finans Norge
 4. Siv Jensen
 5. Privatøkonomi
 6. DNB

Flere artikler

 1. Her er Sivs boligpakke

 2. - Boligpakken kan gjøre det lettere for Olsen å kutte renten

 3. Finanstilsynet ber Siv Jensen bryte boliglån-løfte

 4. Dette betyr regjeringens nye lånekrav for deg

 5. OBOS-sjef bekymret: Ser folk kjøpe bolig med forbrukslån og kredittkort