NY NEDTUR: Liten spansk banksenker børsene
Sparebank i trøbbel og store budsjettkutt gir nedgang på børsene.
Den spanske sentralbanken måtte i helgen ta kontroll over den lille spanske sparebanken CajaSur etter at en planlagt fusjon feilet. Redningen av denne lille sparebanken, som står for 0,6 prosent av det spanske bankvesenets utlån, bekymrer investorene i verdens aksjemarkeder som har frynsete nerver fra før.
Les også: 30 sparebanker forsvinner
Nyhetsbyrået Reuters skriver at redningsaksjonen for CajaSur har skapt nytt fokus på gjeldskrisen i eurosonen som investorene frykter skal stanse den gryende veksten i verdensøkonomien.
Da handelen på Wall Street startet 15.30 gikk nøkkelindeksene rett ned. Dow Jones åpnet ned 0,3 prosent til 10.162,78 poeng ved åpningen. Den bredere Standard & Poor's 500-indeksen åpnet ned 0,27 prosent til 1.084,78 poeng, mens Nasdaq-indeksen åpnet ned 0,1 prosent til 2.226,82 poeng.
Etter åpningen har nedturen fortsatt. I 15.45-tiden er Dow Jones-indeksen falt med 0,8 prosent, mens Standard & Poor's er ned med 0,6 prosent.
Minnet om problemene
- Igjen er det Europa som er den drivende kraften bak det fallende markedet med en spansk bankkollaps som gjenskaper frykter og minner investorene på at problemene ikke er løst, sier analytiker Andre Bakhos i Lek Securities i New York til Reuters.
Han tror svingningene i markedene fortsatt vil være store.
- Nyheten har fått folks fokus over på det større bildet og reiser spørsmålet om dette kun er en statsgjeld-krise eller noe mer systematisk over hele Europa. Kanskje over hele det finansielle systemet, sier aksjestrateg Craig Peckham i Jefferies & Co i New York til Reuters.
Det amerikanske markedet vil få nye innspill når amerikanske myndigheter mandag ettermiddag offentliggjør statistikk for salget av brukte boliger i april. Eiendomsmarkedet er sett på som en svært viktig indikator for helsetilstanden i den amerikanske økonomien.
Investorene frykter at bortfall av gunstige skatteordninger skal føre til at eiendomsmarkedet får en knekk.
Også i Europe peker pilene nedover for aksjebørsene. Den all-europeisk FTSEurofirst 300-indeksen er i 13.30-tiden ned 0,4 prosent.
Følg de europeiske børsene på E24 Børs.
Nedgangen kommer etter at de fleste europeiske børsene åpnet til dels betydelig opp.
Omfattende budsjettkutt
I tillegg til det spanske bankvesenets problemer bidrar varslede budsjettkutt i Storbritannia og Tyskland til frykt for at den økonomiske veksten skal stanse opp.
Den nye regjeringen i Storbritannia la mandag frem planer om å kutte sine statsbudsjetter med 6,25 milliarder britiske pund. Financial Times skriver mandag at også Tyskland planlegger store budsjettkutt. Ifølge anonyme regjeringskilder vil kuttene beløpe seg til 10 milliarder euro i året.
Les også: Skal kutte 80 milliarder
Les også: Vil kutte 58 milliarder
- Budsjettkutt er så visst et farlig terreng. I det perifere Europa har man noen ekstreme tilfeller hvor det av åpenbare grunner er fornuftig å stanse stimulansen over budsjettene. Men det er trolig en risiko i de større landene. Hele poenget med budsjettstimulans er å erstatte manglende etterspørsel i økonomien. Hvis du da fjerner den offentlige etterspørselen for raskt, senker du økonomien igjen, sier investeringsstrateg Bernhard McAlinden i NCB Stockbrokers til Reuters.
Etter finanskrisen i 2008 økte de fleste regjeringene i verden det offentlige forbruket for å motvirke fallet i privat etterspørsel. Det har igjen ført til at mange land, med Hellas som det kanskje mest ekstreme tilfellet, har pådratt seg meget stor gjeld.