Nye krisetiltak fra sentralbankene

Sentralbankene kjemper en desperat kamp for å få kontroll på finanskrisen.

Publisert:

Krisen i kredittmarkedet tvinger frem nye tiltak fra sentralbankene, og i natt har sentralbanker i Asia nok en gang prøvd å hjelpe bankvesenet i regionen.

I Australia har sentralbanken og sentralbanksjef Glenn Stevens (bildet) redusert kravene til sikkerhet når banker låner penger av den, og samtidig er løpetiden for sentralbanklån utvidet kraftig, skriver Reuters.

I Japan har sentralbanken spyttet inn nye 20 milliarder dollar i pengemarkedet, og i Hong Kong en styringsrenten med 1 prosentpoeng. I markedet går det også rykter om at Kina kommer til å kutte sin styringsrente.

Les også: Asia-børser stuper

Låner ut direkte

Også i USA kommer det flere tiltak. Sentralbanken er nå villig til å låne direkte ut til bedrifter og ikke bare banker. Samtidig signaliserte sentralbanksjef Ben Bernanke at det trolig kommer rentekutt.

- Dette er svært viktig fordi det betyr at Fed har brutt grensen for usikrede utlån, sier sjeføkonom Stephen Stanley i EBS Greenwich Capital til Reuters.

Fed har økt balansen med 49 prosent til 1,39 billioner dollar de seneste tre ukene, ifølge BNP Paribas, skriver Reuters.

Les også: Bernanke åpner døren for rentekutt i USA

I Storbritannia jobber myndighetene med en redningspakke, som er ventet å bli annonsert onsdag. Pakken vil trolig beløpe seg til rundt 50 milliarder pund, ifølge Reuters.

Alt gjøres i et forsøk på å få hjelp bankene med den skremmende situasjonen i pengemarkedet, men klarte ikke å roe situasjonen i aksjemarkedet onsdag. I Asia falt aksjemarkedene med 5 til 7 prosent onsdag, og i USA stupte børsene med opp mot 7 prosent tirsdag.

- Myndigheter verden over er veldig aktive og aggressive med å tilby likviditet til markedene, men det kommer ikke til å løse problemet vi har akkurat nå, og det er høye renter i interbankmarkedet, sier kredittstrateg Craig Saalmann i JP Morgan til Reuters.

Flere nyheter på E24.

Publisert: