AKER SOLUTIONS: Brustad dropper generalforsamlingen

Næringsminister Sylvia Brustad sender ikke en eneste representant til dagens ekstraordinære generalforsamling i Aker Solutions.

SYKMELDT: Sylvia Brustad er for tiden sykmeldt, men heller ingen andre fra Næringsdepartemenet stiller på dagens generalforsamling i Aker Solutions.
Publisert:

I flere uker sloss Sylvia Brustad mot Kjell Inge Røkke i den svært betente Aker-saken. Først for å i det hele tatt få gjennomført en ekstraordinær generalforsamling i selskapet, deretter for å tvinge gjennom at transaksjonene mellom Aker Solutions og selskaper i Aker ASA-konsernet skulle bli behandlet på generalforsamlingen.

Brustad og Røkke ble enige om at transaksjonene skal behandles, men at staten støtter de omstridte kjøpene.

– Indirekte eier

Men når generalforsamlingen i dag går av stabelen i Felix konferansesenter på Aker Brygge, kommer det ikke til å være en eneste representant fra Næringsdepartementet til stede.

– Det er Aker Holding som møter på generalforsamlingen. Vi er indirekte eier av Aker Solutions gjennom Aker Holding, og da er det Aker Holding som representerer, sier statssekretær Øyvind Slåke i Næringsdepartementet til VG.

Næringsdepartementet ville som indirekte aksjonær ikke hatt talerett på generalforsamlingen.

Det er Slåke som leder det daglige arbeidet i departementet, mens Sylvia Brustad er sykmeldt med isjias.

I stortingshøringen 20. mai redegjorde Brustad for hvorfor hun til slutt likevel ble enig med Røkke om å støtte de omstridte transaksjonene. Der understreket hun at den ekstraordinære generalforsamlingen skulle være "reell":

– 40 prosent av eierne, staten, Saab og Investor, har sagt at vi kommer til å stemme for. Men jeg aner ikke hva de 60 prosent andre kommer til å gjøre. Men vi får en behandling gjennom et ordentlig vedtak. Derfor står jeg fast på at dette er aksjonærdemokrati og en reell generalforsamling, sa hun.

Likevel kommer altså ikke departementet til å være til stede, for å følge en eventuell debatt eller høre de andre aksjonærenes argumenter.

Solgte aksjene

– Vi har allerede gitt til kjenne vårt syn på transaksjonene. Det synet vil bli ivaretatt gjennom Aker Holding, sier Slåke.

Ifølge styreleder Øyvind Eriksen i Aker Holding er det administrerende direktør Bengt Arve Rem som møter på vegne av Aker Holding.

Før helgen skrev Aftenposten at Folketrygdfondet har kvittet seg med alle aksjene sine, til en verdi av omtrent 100 millioner kroner, i Aker Solutions. Eksperter mener dette kan være en protest mot de omstridte transaksjonene.

Les også: Dumper Røkke

Les også: Bekymrede småaksjonærer

Flere nyheter på E24.

Publisert: