Kronekursen

Valutastrateg: Klimafokus kan ikke forklare den svake kronen

DNBs valutastrateg Magne Østnor mener det ikke stemmer at økt fokus på klima og fornybare investeringer bidrar til å senke den norske kronen.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Kronen handles på rekordsvake nivåer på tross av en relativ høy oljepris – og flere har pekt på økt klimafokus som en forklaring til nettopp det.

Blant dem er den profilerte fondsforvalteren Jan Peter Sissener, som mener utenlandske investorer blir skremt av den politiske usikkerheten rundt oljens fremtid.

Den brede kroneindeksen I44, som er den hovedstyret i Norges Bank ser på når de vurderer styringsrenten, er på sitt svakeste på flere tiår.

Eurokursen har ligget over ti mot norske kroner den siste måneden, og en dollar har kostet over ni kroner i samme periode.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets mener det må være helt andre faktorer som senker den norske kronen.

– Noen tror at kronen har gått av moten, fordi utlendingene unngår norske investeringer grunnet høyere oppmerksomhet for bærekraftige investeringer. Vi finner lite støtte i noe som helst nedtrapping i utenlandsk eierskap i Norge, skriver valutastrategen i en rapport.

Les også

Sissener mener rekordsvak krone skyldes MDG

Les på E24+

Børskommentar: Norske Skog-aksjonærer bør like «kronemysteriet»

Ser på reduserte investeringer

Østnor ser for seg to ulike måter økt klimafokus kan svekke kronen: gjennom reduserte investeringer eller gjennom en økt såkalt risikopremie. Førstnevnte vil være den mest kraftfulle, skriver valutastrategen.

– Mens utlendingene ser ut til å slutte å nettokjøpe (norske aksjer, fond, eiendom og obligasjoner, jour.anm), er det ingen tegn til konsistente nettosalg som kan forklare svekkelsen av norske kroner, skriver Østnor, og legger til:

– Faktisk økte utledningene deres eksponering med 15 milliarder kroner i norske aksjer i tredje kvartal, noe som indikerer at det fortsatt er appetitt for norske investeringer.

Utenlandske investorer eier om lag 40 prosent av den samlede markedsverdien på Oslo Børs – eller over 1.000 milliarder kroner. Justert for statens eierandel er andelen på hele 57 prosent, ifølge DNB Markets.

Utbytte til utenlandske investorer er blant faktorene som påvirker kronekursen.

Les på E24+

Kort forklart: Hvordan børsrally og svak krone sikret Siv Jensens oljepengebruk

– Mindre aktiv i eiendom

Utenlandske investorer har vært en viktig del av markedet for næringseiendom, men har imidlertid vært mindre aktive i 2019.

Årsakene kan blant annet være lavere yield (inntjeningen fra utleie av en eiendom) sammenlignet med andre steder der lånekostnadene er lavere, skriver Østnor, som også forklarer nedgangen med blant annet at flere eiendomstransaksjoner går under radaren på utenlandske investorer.

– Disse faktorene har vært til stede i de foregående årene når etterspørselen fra utlandet var sterk. Og viktigst for kronen: Det er ikke noe tendens til at utlendingene reverserer tidligere investeringer, skriver Østnor.

Analysen til Østnor har også sett på obligasjonsmarkedet.

– Den stødige etterspørselen av obligasjoner fra utlendinger argumenterer imot ESG-hypotesen (om at klimafokus har hatt innvirkning på kronen, jour.anm). Vi har også sett en økt etterspørsel av obligasjonskjøp som ikke er hedget, skriver valutastrategen.

Obligasjonseiere vil typisk minimere valutarisikoen sin gjennom såkalt hedging.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har hevet styringsrenten flere ganger det siste året – stikk i strid med det nærmest alle andre sentralbanker i verden har gjort.

Økt oljeusikkerhet

Sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte på sin side under siste pressekonferanse at den svake kronen trolig skyldes økt usikkerhet i utlandet, men Olsen nevnte også oljebransjen.

Investorer flykter typiske til «trygge investeringer» som gull eller dollar, og ikke norske kroner.

– I så usikre tider som vi er i nå, så er det en viss erfaring for at kronen kan ha en tendens til å svekke seg, sa sentralbanksjef Øystein Olsen, og la til:

Så kan det også være forhold innenlands, knyttet til omstillingsbehov i norsk økonomi og en viss usikkerhet om lønnsomheten i oljenæringen fremover, som kan trekke i retning av at man må regne med en svakere reallikevektskurs fremover.

DNBs valutastrateg ser for seg en mulighet for et «ESG-premium» på norske eiendeler, som gjør kapital dyrere for norske bedrifter.

– For at det skal ha en innvirkning på kronen, må det i så fall være gjennom forventninger om lavere investeringer og lavere sysselsettingsvekst. Kapasiteten, investeringer og sysselsettingen har imidlertid vært sterk de siste tre årene – det ser ut som dette i mindre grad forklarer en svekket krone, skriver Østnor i notatet.

Les også

Sjeføkonom tror ny Trump-toll kan senke kronen

Les på E24+

De villeste valutaene i verden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norsk krone
 3. DNB Markets
 4. Dollar
 5. Euro
 6. Norges Bank

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019

 2. Betalt innhold

  Valutaekspertenes utfordring: Den umulige kronen

 3. Kronefall etter rentebeskjed

 4. Norges Bank skal selge 2 milliarder kroner daglig

 5. Rekordsvak krone etter Trump-utspill