Merkel: - En helhetlig løsning hamres ikke ut over natten

EU bekrefter at dagens deadline passerer uten en ferdig løsning på gjeldskrisen.

TRENGER MER TID: Angela Merkel og de 26 andre statslederne i EU trenger mer tid for å komme opp med en helhetlig plan for å dra unionen ut av gjeldsmyra.

ODD ANDERSEN
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

- En helhetlig løsning på Europas gjeldsproblemer meisles ikke ut over natten, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel i en tale til det tyske parlamentet.

Det skjer bare timer før hun skal møte de 26 andre statslederen i EU, der planen var å få på plass en varig løsning på krisen som rir den Europeiske Union.

Nå bekrefter både hun og andre EU-topper at det ikke har lyktes dem å få på plass en slik løsning, og at unionen trenger mer tid på å bli enige.

Merkel sier likevel at dagens toppmøte ufortrødent vil jobbe videre med å få på plass en langsiktig og bærekraftig løsning.

Ikke nok med gjeldsnedskriving

Målet med toppmøte er å bli enige om løsninger på tre akutte problemer i Europa:

  • For stor statsgjeld i Hellas
  • For lite egenkapital i europeiske banker
  • For lite penger i krisefondet

Lekkasjer fra forhandlingene i forkant av møtet, tyder på at EU ikke har kommet til enighet i hverken i spørsmålet om nedskriving av den greske gjelden eller om størrelsen på krisefondet.

Les også: Lekkasjer tyder på toppmøteflopp

Ifølge Bloomberg sier Merkel at hun ikke har tro på at en nedskriving i seg selv løser «det greske problemet», og at nedskrivingen må følges opp med en troverdig plan for å redusere den greske statsgjelden til 120 prosent av bruttonasjonalprodukt innen 2020.

Onsdag ettermiddag melder Dow Jones Newswire at det heller ikke noen er kommet til noen enighet rundt kapitaliseringen av Europas banker.

Det foreligger likevel et forslag om at finansinstitusjoner skal tvinges til å begrense bonuser og utbytte inntil de har nådd de krav til egenkapital som EU til slutt setter.

Det poengteres også at EUs krisefond bare skal brukes som en siste mulighet til å tilføre finansinstitusjonene penger, og at kapital først må hentes fra private investorer.

Italia klare med reform

Under helgens toppmøte gikk det hett for seg mellom Merkel og Nicolas Sarkozy på den ene siden, og Italias Silvio Berlsuconi på den andre.

Tyskland og Frankrike mente at Italia ikke har gjort nok for å bringe underskuddet og statsgjelden i Italia under kontroll.

For Berlusconi føles det kanskje derfor ekstra godt at han på sin side - i løpet av tre dager - nå har klart å banke gjennom en pensjonsreform, og at landet i løpet av ettermiddagen kan presentere det for EUs toppmøte, slik Tyskland og Frankrike har bedt om.

Les også: Enighet om pensjonsreform i Italia

Italienske aviser skriver for øvrig onsdag at Silvio Berlusconi overfor regjeringskolleger skal ha sagt at han trekker seg ved nyttår.

Les også: - Berlusconi lover å gå av innen januar

Publisert:

Flere artikler

  1. - Nær gresk gjeldsavtale

  2. Enige om bankplan

  3. EU-ledere krever at Berlusconi kutter

  4. Annonsørinnhold

  5. Berlusconi slår tilbake mot EU-kritikk

  6. Hardt EU-press på Berlusconi